Elmotorsåg

Bästa Elmotorsåg

Bäst i test 2022


Bästa elmotorsågen

En eldriven motorsåg kan antingen vara en motorsåg med sladd eller en motorsåg med batteri. Vi har valt att ta lyfta fram några elmotorsågar med batteri samt några med sladd på denna sida. Oavsett vilken elmotorsåg ni väljer att köpa så har varje modell sina fördelar och nackdelar. En elektrisk motorsåg har med tiden blivit mer och mer kraftfulla samt även väldigt hållbara. Det är många tillverkare som erbjuder just elmotorsågar så det finns en hel del att välja mellan. Vi har valt ut de elmotorsågar som vi tycker är de bästa elmotorsågarna i år.Bästa elmotorsågen

Vilken elmotorsåg

Vilken elmotorsåg som vi tycker är den bästa i år fick vi fram genom att gå igenom flera elmotorsågar som vi tycker verkar vara de allra bästa. Det vi tittade främst på var följande faktorer:


Pris – det ska vara prisvärda elmotorsågar

Batteridriven eller sladd

Vikt – Låg vikt är ett plus

Effekt – Den ska vara effektiv


Elmotorsågen Stihl MSA 140 C-BQ
5star


1. Elmotorsågen Stihl MSA 140 C-BQ

Detta är en väldigt prisvärd elmotorsåg som drivs av batteri. För runt 3300 kronor får ni en extremt lättarbetad elmotorsåg som det dessutom ingår batteri och laddare till. Det är en batteridriven motorsåg som främst är till för trädgården eller för hantverksarbeten så man har många användningsområden med denna fantastiska elmotorsåg. Den har ett skönt mjukt stabilt grepp som gör att man kan arbeta komfortabelt, även vikten som är under 6 kilo känns inte speciellt tungarbetat. Motorn är hållbar och effektiv, samt att batteriet även har en lång livslängd. Högre säkerhet med att inte bara sågen stannar vid kast när du själv slår till handtaget utan även när du släpper det bakre handtaget.


Egenskaper

 • Vikt 5,95 kg
 • Batteridriven
 • Billig elmotorsåg
 • Bästa köp2. Elmotorsåg Husqvarna 420

Den bästa eldrivna motorsågen enligt oss är denna Husqvarna 420 EL. Med låg vikt och en långsvärdslängd så är den en fröjd att arbeta med. Det är en elmotorsåg som fått en ny konstruktion och vi kan inte mer än att hålla med om att den verkligen gör sitt jobb bra. Den är både väldigt effektiv med en hög kedjehastighet. Ergonomin gör även att den är väldigt lättarbetad, samtidigt som vikten är riktigt låg. Elmotorsågen Husqvarna 420 väger endast 4,7kg vilket är en låg vikt i denna klass. Motorn är smart placerad på längden, vilket gör att arbetskomforten har blivit riktigt bra.


Egenskaper

 • Vikt 4,7 kg
 • Eldriven sladd
 • Effekt 2000W
 • Svärdlängd 40cm
 • Bästa eldrivna motorsåg3. Elmotorsåg Al-Ko eks 2000/35li

En väldigt billig men trots priset ändå en kraftfull elmotorsåg. Det är en lätthanterlig och skön elmotorsåg att såga med, oavsett om man sågar ner mindre träd eller står och kapar med. Ergonomin i elmotorsågen AL-KO är riktigt bra och man får ett stabilt men ändå avslappnat tag om sågen. Det är en elmotorsåg som har ett svärdslängd på 35 centimeter och en effekt på 2000W. Med en hög dragkraft så får man även ett snyggt sågresultat. Denna motorsåg med sladd har givetvist både en systembroms och en handskyddsbygel som stannar kedjan vid behov. Kejdan har en automatisk kedjesmörjning och resultat av denna elmotorsåg är att vi anser att det är en riktigt prisvärd motorsåg som använder en sladd.

 

Egenskaper

 • Vikt 6,85 kg
 • Eldriven sladd
 • Effekt 2000W
 • Billig elmotorsåg4. Elmotorsåg Makita DUC302z

En trevlig batteridriven motorsåg från kvalitetsmärket Makita. Det är en av de tystaste och lättaste elmotorsågarna som vi har med på vår sida. Trots detta så har den en effektiv svärdslängd på 30 centimeter som gör allt trädgårdsarbete väldigt mycket enklare. Du kan tack vare att det är en batteridriven motorsåg enkelt ta dig fram och runt alla buskar på tomten. Denna elmotorsåg passar med andra ord perfekt för den som främst ska underhålla sina grönområden. Det går snabbt och enkelt att skära ned både träd och buskar. Det är ett riktigt nöje att använda sig av denna batteridrivna motorsåg från Makita.


Egenskaper

 • Vikt 4,6 kg
 • Batteridriven
 • Låg vikt


Batteridriven Husqvarna motorsåg 535iXP
5star


5. Batteridriven Husqvarna motorsåg 535iXP

Ett annat kvalitetsmärke är ju själklart Husqvarna. Husqvarnas motorsågar håller som alltid högsta kvalitet. Det är därför som deras produkter även i regel kostar lite mer. Men är man främst ute efter riktigt bra saker och inte bryr sig så mycket om priset. Ja då är det Husqvarna batteridrivna motorsågar man ska välja. Denna kostar lite under 4000 kronor utan batteri och laddare. Men du får en vass och effektiv elmotorsåg som är enkel att arbeta med. Även säkerheten är hög när man arbetar med en motorsåg från Husqvarna.


Egenskaper

 • Kvalitetsmärke
 • Vikt 2,6kg
 • Låg vikt


En köpguide för dig som ska köpa en elmotorsåg

Det finns många fördelar med att köpa en elmotorsåg. Men först och främst så behöver man verkligen tänka på vad och vart man har tänkt sig använda den elektriska motorsågen. Är det till för lite trädgårdsarbete eller mindre arbeten i sommarstugan, ja då är en elmotorsåg ett väldigt bra val. De fungerar nämligen perfekt för allt slags trägårdsarbete och hemsnickeri. Du kan använda den till att fälla träd, kapa virke och beskära buskar.

Bensindriven motorsåg eller batteridriven?

Ska du använda en motorsåg för tyngre arbeten ute i skogen som att fälla massor med stora träd, ja då är det en bensindriven motorsåg du ska satsa på. Men är det mest hemma i trädgården, garaget eller i sommarstugan, ja då brukar det vara smidigare med en eldrivenmotorsåg.

Med en elmotorsåg så slipper du tänka på att alltid ha bensin hemma eller med sig. En eldriven behöver endast ett eluttag eller ett batteri. En elmotorsåg startar alltid och enkelt och det är sällan några problem med dem. Ljudnivån är även denna betydligt behagligare för både dig och dina grannar.

Så är det en elmotorsåg med sladd eller batteri man ska köpa?

En elmotorsåg med batteri har den stora fördelen att vara lika mobil som en bensindriven. Du har ingen sladd att ta hänsyn till vilket gör att du kan arbeta precis var du vill. Det gör exempelvis trädgårdsarbete väldigt smidigt. En annan fördel med just en batteridriven motorsåg är att du inte behöver någon bensin eller annat drivmedel. Utan den drivs ju helt enkelt av ett batteri. Det är bara att se till så man har laddat batteriet innan man ska arbeta. Det kan även vara fördelaktigt att ha ett extra batteri, i alla fall om man har ett större arbete på gång. Många tillverkare har även batterier som passar på alla deras produkter ur samma varumärke. Detta är ju riktigt bra ,då själva batterierna är relativt dyra.

En motorsåg med sladd har ju den fördelen att man aldrig behöver någon bensin eller tänka på att batteriet behöver laddas. Däremot så blir man dessvärre lite begränsad av sladden, men ska man använda den hemma på tomten så brukar det i regel fungera bra med en lång skarvsladd.

Tänk på säkerheten

Oavsett vilken slags motorsåg du använder dig av, om det är en batteridriven, eldriven eller en bensindriven motorsåg så gäller det att tänka på säkerheten framför allt. Använd alltid skyddsglasögon, arbetsskor & arbetsbyxor som har rätt skydd, hörselskydd och handskar. När du väl arbetar så måste du även ha uppsikt av omgivningen, så ingen runt omkring riskerar att skadas av nerfallande träd eller träflisor.

Använda en elmotorsåg

Innan du startar elmotorsågen så gör en kontroll av sågen. Detta så att den håller säkerheten för dig samt att den kommer hålla längre.

 • Kolla oljenivån
 • Rengör filtret
 • Behöver kedjan slipas
 • Kedjan tillräckligt spänd
 • Kolla så säkerhetsskydd fungerar

 

 

 

Man kan köpa elmotorsågar på nätet, men även i vanliga fysiska butiker. Ofta har även lågprisvaruhus som Biltema och jula även elmotorsågar.

Det är oftast prisvärdast att köpa ett kvalitetsmärke på nätet.


Tänk även på dettainnan du köper en elektrisk motorsåg på nätet.

Köp från en butik med enkla returer för att vara säker på att du är nöjd

Läs alltid konsumenternas recensioner av produkten innan du köper den, så att du vet vad som är bra och vad som är mindre bra

Gör din research om batterier och tillbehör - de kan ofta vara dyra separat

Kontrollera så att motorsågen du köper har en garanti och service

Om det är en batteridriven såg, kontrollera hur många användningstimmar du kan få på ett genomsnittligt fulladdat batteri. Har den en särskild laddare? Måste du köpa en extra laddare? Om så är fallet, kom ihåg att köpa den tillsammans med motorsågen.

Se till att sågen är lämplig för ditt arbete och hur du använder den

Ska du såga små eller stora träbitar? Kommer du att arbeta i lövträ eller barrträ? Ska du göra mycket beskärning och formning eller bara städa upp?Tänk också på att en större såg kan vara svårare att hantera än en mindre.


Tänk på bullernivån

Elektriska motorsågar är vanligtvis mycket tystare än bensindrivna

Ljudnivån för olika sågar från samma märke kan variera från modell till modell. Ju kraftfullare sågen är, desto högre blir ljudnivån. Även om en elektrisk motorsåg är mycket tystare än en bensinsåg bör du ändå bära hörselskydd om du arbetar under längre perioder.

En sladdlös såg av genomsnittlig storlek för allmän användning ger upphov till ett ljud på cirka 100 dB. Detta innebär att den omgivande ljudnivån på 1 meters avstånd inte får överstiga detta värde.


Välj beroende på vad du behöver

Om du vill ha en såg utan förlängningssladd är en batteri- eller elektrisk motorsåg förmodligen det bästa alternativet. För dem som inte vill använda en skarvsladd och behöver mer rörelsefrihet i trädgården är bensinmodellen oftast bättre. En fördel med en bensinkedjesåg jämfört med en elektrisk är att den kan användas frånett större avstånd, eftersom det är möjligt att köra sågen från ett längre avstånd. Detta är inte alltid lätt med en elektrisk motorsåg.


Hur mycket effekt ska du välja?

Det första du ska tänka på när du väljer en motorsåg är hur mycket kraft du behöver för ditt arbete. Ju mer kraftfull sågen är, desto lättare blir det att kapagenom tjockare trä. En elektrisk motorsåg har vanligtvis en effekt på mellan 1 000 W och 3 500 W. En bensinkedjesåg har mycket större effekt, normalt upp till 20 ampere


Samma sak gäller för kedjans hastighet

Elektriska sågar kan komma med olika kedjehastigheter, så du måste bestämma hur långsam eller snabb den ska vara.En sladdlös såg som har en 18-tums sågklinga och körs med 10 meter per sekund är till exempel idealisk för beskärning av grenar. En kraftfullare motorsåg kan användas för att fälla träd eller större träbitar. Kedjehastigheten på bensinmodeller varierar från 6 meter per sekund till 24 meter per sekund


Vad vill du använda elmotorsågen för?

När du funderar på hur kraftfull din motorsåg behöver vara bör du också ta hänsyn till hurtungt virke som du planerar att såga. Har du många grenar eller stammar som du ska klippa? I så fall bör du välja en kraftfullare motorsåg.

Tänk på att det är lättare att hantera en lätt elektrisk såg än en tung bensinsåg

Batteridrivna motorsågar är ofta lättare än sina sladdlösa bröder. Vikten det är förstås nackdelen med bensinkedjesågar, eftersom de är tyngre än elektriska modeller.


Vilken typ av träslag ska du arbeta med?

Om du vill såga lövträ, till exempel ek eller fruktträd, ska du välja en såg med en kraftfull motor. Samma sak gäller om du har en stor mängd lövträ att kapa.


Hur mycket planerar du att använda motorsågen?

Du bör också ta hänsyn till hur ofta och hur länge du kommer att använda sågen. Det finns inget värre än att tvingas stanna mitt i en gren för att batteriet inte är tillräckligt laddat, eller när du använder en bensinsåg och bränsletanken är tom.

Längd på motorsågens stav

När du väljer en motorsåg är det viktigt att ta hänsyn till hur lång du behöver ha baren. Om du till exempel vill såga stammar eller stora träbitar är det värt att skaffa en längre bar. Om du är för kort för att förlängasågen, måste du lyfta bladet. Detta kan vara svårt för din rygg och dina axlar.

Vad kostar en elmotorsåg

En elmotorsåg kostar allt mellan 1000 kronor och uppåt.
Frågor och svar