Slipmaskin

Bästa slipmaskinen

Bäst i test 2022


Bästa slipmaskinen

Det finns gott om olika modeller av slipmaskiner och alla modeller har i regel några speciella egenskaper som de är extra bra på. Slipmaskiner används när man behöver släta till en yta eller ta bort lite färg. Med en bra slipmaskin blir det annars slitsamma arbetet betydligt enklare. Att använda sig av en slipmaskin minskar risken för skador som annars kan uppstå då man gör samma rörelser om och om igen.

På denna sida kan ni läsa om de bästa slipmaskinerna som passar för de flesta användningsområdena.

Bästa slipmaskinen

Bästa slipmaskinen

Vi har valut ut flera olika modeller och tillverkare av slipmaskiner.Vi har sedan jämfört dessa och tittat på olika punkter som vi tycker är extra viktiga vid valet av en slipmaskin


Pris –  Är slipmaskinen prisvärd

Kvalitet – Håller den hög kvalitet

Användingsområde - Vad kan den användas till
1. Milwaukee slipmaskin

En väldigt effektiv och högpresterande slipmaskin är denna excenterslipmaskin från Milwaukee. Den har en motor som klarar av att dra 14 – 24000 slipdrag per minut om man vill använda sig av en snabb nerslipning. Man kan välja mellan 6 olika hastigheter, vilket möjliggör stora användningsområden. Den har en dammutsugningsbox med filter som tar hand om dammet. Det går fort att byta slipskivor på grund av den universella kroken och öglan. Det finns även en utsugsadapter som passar ihop med andra dammsugare från Milwaukee.  Man får med 1 laddare och två stycken effektiva 5Ah batterier.


Egenskaper

 • 2st batteri
 • 1st laddare
 • 1st dammpåse
 • 2st slippapper
 • 1st förlängningsadapter
 • 1st utsugsadapter


Milwaukee slipmaskin
5star


2. Ryobi slipmaskin "billig slipmaskin"

En slipmaskin från Ryobi som passar bäst för finslipning på mindre detaljer eller ytor. Även ytor som annars kan vara lite svåra att komma åt passar denna slipmaskin bra till. Detta då formen på slipmaskinen gör att man ofta kan komma åt överallt. Slipmaskinen från Ryobi använder sig av triangelformat slippaper. Oscilleringshastigheten är hela 22 000 r/min i denna kompakta slipmaskin. Då denna ingår i Ryobi Oneplus serien så passar alla de batterierna även denna slipmaskin. Vikten är låg och endast på 0.6kg så den är lätt att arbeta med, vilket vi tycker är ett stort plus. Att den sedan är väldigt billig gör ju inte saken sämre.


Egenskaper

 • Billig slipmaskin


Ryobi slipmaskin "billig slipmaskin"
4star


3. Makita slipmaskin

En slipmaskin av bandslipmodell som använder sig av en dimension på 100x610mm. Detta är en av de bättre bandslipsmaskinerna. Den har en automatisk centrering av slipbandet samt en reglerbar hastighetsfunktion som är väldigt användbar vid slipning av olika materialer. Med hjälp av dammuppsamlaren så samlas allt damm effektivt och säkert i dammpåsen. Detta är en slipmaskin som passar perfekt till större ytor där det kan vara en hel del som behöver slipas bort. Makita är ett riktigt kvalitetsmärke som tillverkar de bättre verktygen på marknaden.


Egenskaper

 • 1010w
 • Låg ljudnivå
 • Dammuppsamlare


Makita slipmaskin
5star


4. Hikoki slipmaskin

En slipmaskin av modellen deltaslip är denna från Hikoki. En mycket prisvärd slipmaskin som är perfekt för slipning av kanter och hörn.  Den är givetvist utrustad med en dammpåse, vilket kommer göra sliparbetet helt dammfritt. Det är en slipmaskin som fungerar lika bra för plan eller för hörnslipning. Med en rektangel slipyta på 110x100 eller en triangel på 96x96x96 så kan ni vara säkra på att ni kommer åt över allt. Slipmaskinen har ett skönt och ergonomiskt enhandsgrepp som dessutom är gummibelag för ett ännu bättre grepp.


Egenskaper

 • Effektiv spånutsug
 • Perfekt för finslip
 • Liten och lätt slipmaskin


Hikoki slipmaskin
5star


5. Bosch slipmaskin

Bosch har en trevlig multislipmaskin som väldigt prisvärd. Runt 1500 kronor så ingår även batteri och laddare. Slipmaskinen i sig är en sladdlös slipmaskin som passar bra för mellanstora ytor. Men den är även utformad för kanter och hörn. Det går snabbt att byta sliptillbehören genom det enkla SDS-systemet. Multislipen från Bosch är relativt kraftfull och klarar av mängder av uppgifter. Detta gör denna slipmaskin väldigt populär i det vanliga hemmet. Du kan slipa på hårda och mjuka träslag, lackade ytor, målade ytor, metall och sten.


Egenskaper

 • Multislip
 • Billig slipmaskin


Bosch slipmaskin
4star


6. Metabo slipmaskin

En av de bättre slipmaskinerna är denna.  Det är i grund och botten en excenterslip som passar utmärkt till att slipa släta eller välvda ytor. Det går även bra att polera med den. Den har en slipdiameter på Ø150mm och ett vartal på 4200-11000 varv per minut. Man kan välja om man vill ställa in en på finslipning eller på hög avverkning. Den har ett power controll system som motverkar slipspår när slipmaskinen sätts mot materialet. Enkel tömning av dammpåsen som är tillverkad av textil för lång hållbarhet.


Egenskaper

 • En riktigt bra excenterslipmaskin
 • Softgrip handtag
 • Reglage för varvtal
 • Power controll system


Metabo slipmaskin
5star

Slipmaskin köpguide

En slipmaskin är helt enkelt en maskin som minskar storleken på föremål. Den slipar ner en yta som innan var ojämn. En slipmaskin används ofta när man bygger och renoverar ett hus. Man kan slipa bort spackel och andra material.

Slipmaskintyper - Det finns många olika typer av slipmaskiner på marknaden idag. Vilken allmän maskinkategori du köper beror på vilka material du behöver bearbeta och på din budget. Här är en förteckning över vanliga slipmaskiner och vad de är mest lämpade för:

 

Bandslip – För stora ytor, där mycket ska bort

Deltaslip – För hörn eller svåråtkomliga ytor

Excenterslip – Slipa välvda eller släta ytor mycket fint, till polering

Planslip – Grövre slipning

Vinkelslip – För kapning eller grov slip

Tak och väggslip – Slipa vägar och tak släta


När du vet vad du ska köpa för slags slipmaskin så är det bra att tänka på följande:

Du betalar för vad du får

En slipmaskin av hög kvalitet är ofta dyrare, men den ger dig mycket bättre resultat. Det är bra att jämföra med andra slipmaskiner innan du köper en. Maskinens kapacitet är en viktig punk. En slipmaskin som har för lite kraft kanske inte klarar av de allra tuffaste uppgifterna.


Vilken storlek har slipmaskinen?

Du måste veta hur stort område du kan arbeta med. Ju större yta, desto dyrare är den. Detta beror också på vad du ska mala. Om du bara vill slipa bort kitt runt ett fönster kanske en liten maskin räcker för dina behov. Om du däremot vill slipa ner en hel vägg behöver du en större slipmaskin.


Dammskydd

Du bör också fundera på vilka funktioner slipmaskinen erbjuder. Vissa slipmaskiner har dammpåsar för att fånga upp partiklarna i luften, medan andra inte har det. Det går att sätta fast dammpåsar själv om din slipmaskin inte har den här funktionen. Det kan även vara rekommenderat att använda sig av ett munskydd så man minskar risken för att andas in slipdammet.


Din budget

När du först börjar leta efter slipmaskiner kan det verka som om de alla kostar mycket pengar. Det finns dock slipmaskiner i alla prisklasser. En billig slipmaskin kommer att prestera dåligt och gå sönder snabbt. Om du bara letar efter något att använda vid enstaka tillfällen kan du komma undan med att köpa en billig slipmaskin. Om du däremot arbetar med verktyg dagligen eller behöver något som kan ta mer stryk är det bättre att investera i en produkt av högre kvalitet.


Fördelar med att använda en slipmaskin

Mindre risk för skador och arbetet går så mycket snabbare är nog den största fördelen med att använda sig av en slipmaskin.

Det är också möjligt att slipa saker på ställen som du inte skulle kunna nå med andra verktyg. Om du till exempel arbetar med en rundad kant eller en gammal eldstad kan det vara svårt för andra verktyg att komma in i sprickorna. En slipmaskin kan däremot slipa området på nolltid.


Nackdelar med att använda en slipmaskin

Nackdelen är att den är högre än andra verktyg och att den skapar damm när den slipar. Det krävs också mer skicklighet för att kontrollera den. Du måste vara försiktig när du använder en slipmaskin så att du inte skadar dig själv eller skadar omgivande områden.


Slipmaskin säkerhet

Säkerhet är alltid viktigt, särskilt när det gäller elverktyg. Här är några tips som hjälper dig att hålla dig och andra runt omkring dig säkra:


Känn till maskinens gränser

Det är viktigt att veta vad slipmaskinen kan och inte kan göra. Den bör också vara utrustad med ett skydd för att skydda dig från att röra någon del av den medan du. Skyddet ska till exempel vara minst 15 cm från slipmaskinens framsida för att förhindra att du sträcker dig för långt fram och råkar röra vid den.


Bär alltid skyddsglasögon

När du använder en slipmaskin är det viktigt att skydda ögonen. Ett par vanliga skyddsglasögon räcker oftast. Men om du arbetar medom du arbetar i en mycket dammig miljö är det en bra idé att överväga att investera i ett ansiktsskydd.


Känn till din omgivning

När du använder elverktyg ska du se till att du är medveten om vad som händer runt omkring dig och vilka andra som kan befinna sig i närheten. Om du arbetar med något med vassa kanter eller som lätt kan gå sönder, varna människor innan de kommer nära. Försök att undvika att röra slipmaskinens bas med din fria hand-

Basen är vanligtvis mycket varm och kan orsaka stor skada om den rör vid dig. För att förhindra att detta händer ska du hålla din andra hand på handtaget eller nära avtryckaren. Om du använder en slipmaskin med sladd kommer du ihåg att båda händerna kommer att vara på slipmaskinen. Du kan inte använda din fria hand för att hålla något på plats.


Lyssna på vad du gör

Slipmaskiner är högljudda, så de kan orsaka hörselskador om du inte bär rätt skydd. Även om det är möjligt att stänga av maskinen genom att trycka på handtaget eller koppla bort den från strömkällan. Det är en bra idé att bära öronproppar eller täcka öronen med hörselskydd när du använder maskinen.Vad kostar en slipmaskin?

En slipmaskin kostar allt från ett par hundra kronor upp till flera tusen. Allt beror på vilken modell av slipmaskin samt vilken kvalitet ni vill betala för.

Vilken slipmaskin?

Välj en slipmaskin beroende på vad ni ska göra. På vår sida kan nu läsa om dessa:

 • Bandslip – För stora ytor, där mycket ska bort
 • Deltaslip – För hörn eller svåråtkomliga ytor
 • Excenterslip – Slipa välvda eller släta ytor mycket fint, till polering
 • Planslip – Grövre slipning
 • Vinkelslip – För kapning eller grov slip
 • Tak och väggslip – Slipa vägar och tak släta
Frågor och svar