Mutterdragare

Bästa mutterdragaren

Bäst i test 2022


Bästa mutterdragaren

En mutterdragare är det bästa verktyget när du exempelvis ska byta däck på bilen. Med en mutterdragare går allt så mycket snabbare och enklare. Många tror att man måste ha tryckluft hemma för att kunna använda en mutterdragare till att lossa däck med. Men nu för tiden finns det väldigt effektiva batteridrivna mutterdragare med. Vi har på denna sida valt ut flera batteridrivna mutterdragare, men även några tryckluftdrivna mutterdragare. Allt för att det ska bli enklare för er att hitta den bästa mutterdragaren.

bästa mutterdragaren

Bästa mutterdragaren test

Den bästa mutterdragaren har vi valt ut genom att titta på flera olika faktorer. Då det finns så många olika märken och modeller av mutterdragare så kan det vara svårt att säga vilken som är den bästa. Det vi har tittat på är bland annat:

 • Pris
 • Batteri eller lufttrycksdriven
 • Ergonomisk
 • Effekt


Milwaukee mutterdragare
5star


1. Milwaukee mutterdragare

Milwaukee mutterdragare är en av de absolut bästa mutterdragarna på marknaden i år. Denna modell har ett lossningsvridmoment på hela 2034nm samt ett vridningsmoment på 1627nm. Så det är ett riktigt kraftpaket detta. Verktygskontroll för trådlösa anpassningar ökar produktiviteten. Milwaukee mutterdragare har fyra olika hastigheter och vridmoment för att kunna maximera användningsområdet.  Detta paket kommer med både laddare och två effektiva 5.0 Ah batterier. Man kan även köpa denna mutterdragare utan batteri och laddare om man redan har detta.  En mutterdragare för den som vill ha det allra bästa.


Egenskaper

 • Bästa mutterdragaren
 • 2034 lossningsvridmoment
 • 1627 vridningsmoment
 • 2 batterier
 • Verktygskontroll
 • One-Key säkerhet2. Ryobi mutterdragare

En prisvärd mutterdragare med LED ljus från Ryobi som håller hög kvalitet. Denna mutterdragare har blivit väldigt populär och det kan vi förstå då den är både riktigt prisvärd men samtidigt har den en bra effekt. Man kan även ställa in tre olika hastigheter för att få mer kontroll på mutterdragaren.  Den 18V motorn ger ett vridmoment upp till hela 400nm. Mutterdragaren från Rybobi ger ett skönt och stabilt grepp på det gummerade handtaget.  En fördel Ryobi har är att deras verktyg passar med samma Ryobi batteri. Har man flera verktyg i samma serie från Ryobi så kan man alltså använda samma batteri till flera olika verktyg. Denna mutterdragare klarar av upp till 100 däck på en och samma laddning.


Egenskaper

Tre växlar

Slagfrekvens 3200 slag/min


Ryobi mutterdragare
5star


3. Makita mutterdragare

En bra mutterdragare med en kolborstfri motor på 18v. Köper du denna mutterdragare från Makita så ingår även batteri och laddare. Bra att  veta är att man även kan köpa denna mutterdragare utan batteri och laddare om man nu redan har ett Makita 18v batteri hemma. Själva mutterdragaren har ett vridmoment på 1000Nm och ett varvtal på 1800/min samt ett slagtal på 2200/min. En stor fördel mutterdragare som är kolborstfri har är att de är helt underhållsfria.  Led belysning så man även ska se arbetsstycket bra när det är lite mörkare. Den är även utrustad med XPT som ger ett bättre vatten och damm skydd.


Egenskaper

 • Batteri
 • Laddare
 • Led belysning
 • 18v


Makita mutterdragare
5star


4. Dewalt mutterdragare

Ett billigt paket av batteridriven mutterdragare som kommer med laddare, två batterier och mutterdragare för under 4000 kronor. Ett prisvärt paket tycker vi. Mutterdragaren från Dewalt har en underhållsfri kolborstfri motor. Motorn har tre olika hastighetslägen mellan 0-2000 varv i minuten. Det finns självklart även LED belysning så att man även kan se om det är lite mörkt ute eller i garaget. Dewalt är ett välkänt kvalitetsmärke som blivit mycket populärt på grund av kvaliteten samt de prisvärda verktygen de erbjuder sina kunder.


Egenskaper

 • 2 batterier 5.0Ah
 • 1 laddare
 • 1 väska
 • Prisvärd mutterdragare


Dewalt mutterdragare
5star


5. Bahco mutterdragare med tryckluft

En billig tryckluftsdriven mutterdragare från Bahco. Detta är en både billig mutterdragare men även samtidigt väldigt effektiv. Vridmomentet är upp till 1112Nm och ett varvtal på hela 8000/min. Denna både snabba och starka mutterdragare klarar av de allra mesta uppgifter den får. Den har dubbla hammare och ett kraftreglage. Omställaren för lossning eller åtdragning gör man enkelt med en hand. En mutterdragare som passar perfekt i garaget som har tryckluft.


Egenskaper

 • Billig tryckluftsdriven mutterdragare
 • 1112Nm
 • Dubbla hammare


Bahco mutterdragare med tryckluft
5star


6. Facom mutterdragare

En kraftfull lufttrycksdriven mutterdragare för dig som vill ha det bästa. Med ett vridmoment på 1600Nm och en maximal hastighet på 7000/min så kommer man långt med denna mutterdragare från Facom. Den har fyra olika hastigheter där tre är framåt och en är bakåt. Avtryckaren är progressiv för att man ska kunna få så bra kontroll som möjligt. Med det ergonomiska handtaget så sitter mutterdragaren perfekt i handen. En stark lufttrycksdriven mutterdragare av högsta kvalitet.


Egenskaper

 • 1600Nm
 • Fyra hastigheter
 • Ergonomiskt handtag
Facom mutterdragare
5star

Köpguide mutterdragare

Mutterdragare är ett verktyg som kan ta bort muttrar mycket enkelt. Man använder det ofta när man ska byta däck på bilen. Det går mycket snabbare och man får bort de muttrar som annars kan sitta extremt hårt.


Det finns tre sorters av mutterdragare, där alla har sina för och nackdelar.


1. Batteridriven mutterdragare

De batteridrivna mutterdragarna är de som blivit mest populära de senaste åren. Detta är främst för att de är så smidiga att arbeta med samt att även batterierna blivit både starka och effektiva. Det finns flera fördelar med att köpa en batteridriven mutterdragare och den största är nog att man helt enkelt inte behöver någon tryckluft eller sladd.


2. El driven mutterdragare

En eldriven mutterdragare använder i regel ett vanligt eluttag för att få ström och kraft till mutterdraggaren. Oftast så är det bra att se till så att man även har en tillräcklig lång skarvsladd om man använder sig av en eldriven mutterdragare. Detta då själva elkabeln själv sällan är tillräcklig för att exempelvis nå runt en hel bil.


3.Tryckluftsdriven mutterdragare

De tryckluftsdrivna mutterdragarna är de som varit mest populära. Detta beror främst på två anledningar. Dels så är de relativt billiga samt att de även kan få ut ganska så mycket dragkraft. Att tänka på vad det gäller tryckluftsdrivna mutterdragare är att de kräver en kompressor. Har man ingen kompressor hemma så gäller det att införskaffa även en sådan.


Det viktigaste man ska tänka på innan man köper första bästa mutterdragare är att man verkligen vet vad man ska använda den till. Man behöver sällan en extremt kraftfull mutterdragare om man endast ska använda den för att byta däck på bilen. Det finns många olika typer, märken och modeller på marknaden. Även om det kan verka svårt att välja en till en början, finns det faktiskt en stor skillnad mellan kvaliteten på dessa apparater.


Fortsätt läsa om du vill veta mer om hur du väljer en mutterdragare.


Om du bara ska använda den för att byta däck är det inte så viktigt att köpa en luft- eller elektrisk mutterdragare. Du kan hitta riktigt bra modeller till ett mycket billigt pris. Det betyder inte att de inte håller länge. Om du vill kunna arbeta snabbare och med mindre ansträngning finns det ändå några saker du bör göra och vad du ska tänka på när du köper en mutterdragare.


Storlek

Det första är att tänka på storleken på ditt nya verktyg. Det finns många olika storlekar och modeller på marknaden, men det är inte så stor skillnad att du inte kan välja något som passar dina behov perfekt. Den ska gärna vara ergonomiskt utformad.


Effekt

Det här är oftast det viktigaste du måste tänka på när du väljer en mutterdragare. Många tror att elektriska modeller inte kan vara lika kraftfulla som luftdrivna, men om modellen är välgjord och utformad för dina behov kommer de att fungera utmärkt. De batteridrivna mutterdragarna är väldigt kraftfulla men de är vanligtvis lite dyrare.


Material

De material som används för att tillverka mutterdragare skiljer sig åt beroende på priset. Billigare modeller är ofta tillverkade av plast eller aluminium, men dyrare modeller är tillverkade av titanlegering. De är mycket starkare och håller längre.

Nu när du vet vad du ska tänka på när du köper en mutterdragare kan du använda den här informationen för att underlätta ditt beslut.


Tänk på kraften hos en mutterdragare.

Kraften anges i newtonmeter

Det själva vridmomentet i en mutterdragare är i grund och botten hur hårt en mutterdragare kan lossa eller dra åt en mutter.

En enkel billig mutterdragare klarar av cirka 100Nm medans de allra kraftigaste klarar av 5-6000 Nm. Men för oss vanliga personer som vill ha en mutterdragare hemma i garaget så räcker det gott och väl med en mutterdragare som klara av 3-800 Nm

Bildäck behöver mellan 130 till 250 Nm beroende på vilken bilmodell det handlar om.


Hur stark ska en mutterdragare vara?

Runt 180 -230Nm bör mutterdragaren klara av


Vad kostar en mutterdragare?

En mutterdragare kostar allt mellan ett par hundra kronor upp till flera tusen kronor. Allt beror på vilken sorts mutterdragare ni ska köpa.


Vilken mutterdragare ska jag välja?

Du ska köpa en mutterdragare som passar din behov bäst. Läs mer om det på vår sida om bästa mutterdragarenFrågor och svar