Fogpistol

Bästa Fogpistol

Bäst i test 2022


Bästa Fogpistol

En fogpistol är något som verkligen behövs när man ska lägga fogar i exempelvis badrum, kök, fönster eller dörrar. Fogpistolen laddar man med en fogpatron och med hjälp av ett handtag så trycker en kolv in i patronen som sedan skjuter ut fogmassan som ska appliceras. Då det är väldigt svårt att styra mängden fogmassa i de billiga fogpistolerna så rekommenderar vi att man köper sig en bra fogpistol från ett välkänt kvalitetsmärke. Vi har på denna sida samlat de fogpistoler som vi tycker verka vara de allra bästa fogpistolerna i år.
Bästa fogpistol

Vilken fogpistol

Vi har gått igenom flera fogpistoler för att sedan utvärdera dessa och få fram de som vi tycker är de allra bästa fogpistolerna. Det vi har tittat på är bland annat:


Modell – Batteridriven, tryckluft eller enkel fogpistol

Efterdroppningar – Har den ett skydd mot droppar

Effekt – Är den tillräckligt kraftfull

Vikt – Är den tung eller lättbearbetad


Milwaukee fogpistol M12 PCG
5star


1. Milwaukee fogpistol M12 PCG

En batteridriven fogpistol där du får med både laddare och batteri. Denna fogpistol från Milwaukee har en tubhållare på 310ml. Den är utrustad med en hastighetsreglering i sex steg så att man ska få så bra kontroll som möjligt över fogmassan. Tryckkraften är fogpistolen har är upp till 1780n. Fogpistolen fungerar bra med alla möjliga fogmassor, lim och silikon. Den är utrustad med ett LED ljus så man får en riktigt bra arbetsbelysning. Du slipper droppande med denna modell av fogpistol då den stannar direkt efter att man släppt strömbrytaren.


Egenskaper

 • En av bästa fogpistolerna
 • Egenskaper
 • Laddare
 • Batteri
 • Tygväska2. Makita fogpsitol DCG18ORAEX

En fogpistol av toppklass som passar bäst för den som har en del att foga. Fogpistolen från Makita kommer med en laddare och ett batteri. Tubhållaren är av 310ml eller 600ml, så det passar de alla möjliga tillfällen då man behöver arbeta med fogpistolen. Med en variabel hastighetskontroll är det enkelt att få ut rätt mängd fogmassa.  Den är även utrustad med en smart anti dropp funktion som är väldigt skön att ha. Det finns en överbelastningsindikator som säger till om fogpistolen börjar överbelastas samt stänger av om den blir överbelastad. Sist men inte minst så har den ett LED ljus för bättre syn på arbetsstycket.


Egenskaper

 • Matning 0-28mm/s
 • Max tryck 5000N
 • Vikt med batteri 2,4kg


Makita fogpsitol DCG18ORAEX
5star


3. Dewalt fogpistol DEC571D1

En fogpistol från Dewalt som även kommer med både batteri och en laddare till batteriet. Patronhållaren är till för patroner på 300-400ml. Det är en fogpistol som inte är speciellt tung. Rungt 2,5kg och det räfflade gummihandtaget gör att man verkligen får ett bra grepp om fogpistolen. Kolven har en smart antidropp funktion som gör att man slipper droppar som brukar vara ett vanligt problem med fogpistoler. Även denna fogpistol har ett användbart LED lyse samt en valbar hastighetsreglering.


Egenskaper

 • Ledbelysning
 • Antidropp
 • Auto back
 • Batteri
 • Laddare


Dewalt fogpistol DEC571D1
5star


4. Panasonic fogpistol EY3610LA1J

Panasonic erbjuder en av marknadens bästa fogpistoler, i alla fall om man ska titta på kraften och uthålligheten i fogpistolen. Med en kraft på hela 2450N samt att den klarar av cirka 50 stycken 310ml laddningar. Den är utrustad med både en mekanisk mätare samt använder sig av en teleskoptisk påskjutare. Påskjutaren gör att du slipper ha en stång bakom fogpistolen när du fogar. Fogpistolen kommer med ett 1,5Ah batteri samt en laddare.


Egenskaper

 • En av de starkaste fogpistolerna
 • Batteri
 • Laddare
 • Mekanisk mätare


Panasonic fogpistol EY3610LA1J
5star


5. Fogpistol Metabo KPA12400

En prisvärd fogpistol under 4000 kronor som även kommer med laddare och ett 2,0 Ah batteri. Denna fogpistol har automatisk återgång som i sig förhindrar efterdroppningar som annars kan vara ett stort problem. Med den steglösa inställningen av presshastigheten så får man fram ett utmärkt resultat. Fogpistolen har ett väldigt högt presstryck på 4400N vilket är ett stort plus. En riktigt stabil och bra fogpistol från Metabo.


Egenskaper

 • Prisvärd fogpistol
 • Automatisk återgång


Fogpistol Metabo KPA12400
5star


6. Fogpistol Powerflow cartridge

En väldigt enkel men trots detta så är det en relativt bra. Passar 300 ml patroner och drivs helt enkelt med handkraft. En gammal hederlig fogpistol men med ett mer rejält utförande. Detta är främst för dig som inte vill betala ett par tusen på en fogpistol. Ska man göra ett mindre jobb som inte kräver någon större precision så fungerar denna väldigt bra. Den passar bra för dig som kanske ska renovera ett garage eller något liknande.


Egenskaper

 • Billig fogpistol
 • Enkelt att använda
Fogpistol Powerflow cartridge
4star

Vilken fogpistol ska man köpa

Det är bra att veta en del om fogpistoler innan du köper en. Detta är främst då det inte är så lätt och veta alla egenskaper som en bra fogpistol ska ha. Vilken fogpistol som passar dig bäst beror på vad du ska använda den till och i vilken utsträckning det gäller. En fogpistol för hobbyverksamhet hemma behöver inte vara lika avancerad som den som används på en byggarbetsplats. Men trots detta så kan det ändå vara riktigt trevligt med att köpa en av de bättre fogpistolerna.


Patronhållaren

Patronhållaren är den del på fogpistolen som håller i själva tuben eller patronen som ni ska använda er av. En patronhållare kan vara tillverkad av olika material som exempelvis plast eller aluminium. Det finns även olika storlekar på en patronhållare, men de flesta är mellan 300ml till 600ml. Det finns som sagt både större och mindre modeller med.


Batteridriven fogpistol

Behöver du en dyrare batteridriven fogpistol eller räcker det med en gammal vanligt modell av fogpistol. Ja detta är en av de första sakerna du bör fundera på. En batteridriven fogpistol har ganska många användbara fördelar. Den går ofta ställa in hur mycket fogmassa som ska komma ut, genom detta slipper ni problem som att ni får ut för mycket eller för lite fogmassa när ni fogar. Du slipper även använda dig av handkraft, detta är ett stort plus. Det är nämligen ganska tungt att trycka ut vissa fogmassor manuellt.


Tryckluftsdriven fogpistol

Det finns även fogpistoler som är tryckluftsdrivna. Dessa är i regel ganska bra samt kraftfulla. Nackdelen är att man behöver ha en kompressor och det kanske inte är något för dig som ska foga hemma.


Droppspärr

En droppspärr är en väldigt bra egenskap som de bättre fogpistolerna använder sig av. Den gör helt enkelt att fogpistolen inte droppar. Att en fogpistol droppar är annars ett väldigt vanligt problem som uppstår när man ska foga. Men en droppspärr så slippte ni ojämna fogar och klibbiga händer.


Belysning

De bättre fogpistolerna är utrustade med en LED-belysning. Det är faktiskt mer användbart än vad man tror. Ofta så fogar man nämligen där det kan vara lite sämre sikt. I en renovering så är det ofta lite mörkare i just de hörn man ska foga. Så en fogpistol med LED belysning är att föredra.


Vikt

Vikten på en fogpistol är faktiskt en faktor som spelar en liten roll. Detta då det kan bli ganska tungt att arbeta med en fogpistol. Har du en fogpistol med låg vikt så blir arbetet lättare och köper ni en tung fogpistol så får ni vara med på att det kan bli lite tungt och man behöver vila lite oftare.


Grepp

Greppet ska vara bekvämt och gärna ergonomiskt utformat. Detta då man står och håller väldigt länge i en fogpistol när man arbetar. Den ska även gärna ha en greppvänlig yta så som exempelvis en gummibelagd yta eller en räfflad yta. Man vill inte tappa greppet med en fogpistol och kladda ner ytor runt omkring.


Priset

Jämför gärna priset på de fogpistoler som du är intresserad över, men köp inte någon för billig som inte håller den kvaliteten som du vill ha på det arbete du ska göra. Köper man en billig fogpistol som sedan inte är bra, så är risken att den dels kan gå sönder men även att arbetet blir väldigt dåligt utfört. Så satsa på en lite dyrare men bättre modell av fogpistol.


Några märken som erbjuder fogpistoler är

 • Ryobi fogpistol
 • Makita fogpistol
 • Milwaukee fogpistol
 • Metabo fogpistol
 • Panasonic fogpistol
 • Bosch fogpistol


Det finns även vissa varuhus som erbjuder

 • Biltema fogpistol
 • Jula fogpistol
 • Byggmax fogpistol
 • Bauhaus fogpistol
 • Clas ohlson fogpistol


Använda en fogpistol

Det är relativt enkelt att använda en fogpistol och är man osäker så följder det i regel med en bruksanvisning. Bruksanvisningen beskriver hur du monterar och använder fogpistolen på ett enkelt och framförallt rätt sätt.

Ladda en fogpistolmed ditt favorit förseglingsmedel

Innan du använder fogpistolen måste du se till att den är korrekt laddad med rätt mängd fogmassa. Du bör därför följa instruktionerna i den bruksanvisning som tillhandahålls när du köper en ny fogpistol.

När du har laddat din fogmassa i en fogpistol, låt kolven gå och se till att allt går som det ska. Du måste göra detta eftersom det ofta kan finnas några luftbubblor i tätningsmassan, vilket vanligtvis betyder att det finns för mycket luft inuti.

Använd din fogpistol på rätt sätt

Om du inte är säker på hur du använder en fogpistol så kommer den vanligtvis med de instruktioner och det finns fyra viktiga tips att komma ihåg:

- Använd en fogpistol som är lämplig för det material du ska använda. Det finns användbara fogpistoler, men också olämpliga fogpistoler. Till exempel kan inte alla fogpistoler användas med material som polyuretan eller epoxiharts.

- Se till att du börjar på rätt ställe. Om du använder en fogpistol för att montera gummi-, vinyl- eller polyuretantätningar ska du se till att det inte finns några springor innan du installerar dem.

- Tryck på kolven medan du för pistolen uppåt långsamt över tätningstejpen. Detta är viktigt för att säkerställa en jämnspridning av materialet.

- Håll en konstant hastighet när du trycker på kolven för att se till att du får ett bra resultat när du använder en fogpistol.

Rengör allting ordentligt efter användning

Innan du börjar använda någon typ av tätningsmedel av gummi, vinyl eller polyuretan är det viktigt att dina händer och verktyg är rena. Du bör också se till att rengöra pistolen när du har använt den färdigt.


Följ dessa steg för att rengöra en fogpistol

- Koppla loss laddningsmekanismen från kolven. Detta säkerställer att eventuella rester av tätningsmedel inte täpper till fogpistolen

- Ta bort filtret genom att vrida det moturs.

- Rengör filtret och filtersitsen med en torr borste. Gör samma sak med alla andra delar av laddningsmekanismen, t.ex. kolven och tätningen

- Använd varmt vatten för tunna material, medan tunna material ska avlägsnas med kallt vatten. En mild tvål kan också användas vid behov. Var noga med att inte använda ett olämpligt lösningsmedel, eftersom detta kan skada gummit allvarligt.

- Blås i fogpistolen med tryckluft för att avlägsna kvarvarande fukt.

För att bibehålla ett bra tätningsmunstycke efter användning av en fogpistol är det viktigt att använda värmebehandling regelbundet. På så sätt undviker du problem när du använder fogningspistolen.

Hur fungerar en fogpistol?

En fogpistol fungerar med hjälp av en manuell drivmekanism som driver kolven upp och ner. Den kan även drivas av exempelvis ett batteri, vilket gör det lättare för dig att använda en fogpistol. Ett enkelt rör ansluts till den ena änden, medan den andra änden vanligtvis har en tryckande avtryckare som du trycker på med fingret. Själva tanken innehåller vanligtvis en fogmassa som trycks ut ur munstycket


Vad kostar en fogpistol?

En fogpistol kostar allt mellan 200 kronor upp till 4000 kronor. Det finns även dyrare och billigare fogpistolerFrågor och svar