En excenterslip är i grunden en slipmaskin som har en rund slipyta. Den använder sig även av oscillerande rörelser vilket gör att man även kan använda en excenterslip till både att slipa golv samt att polera. Vi har valt ut flera excenterslipar på denna sida som alla kommer från välkända märken så som bosch, Makita, Dewalt, Ryobi, Festool och Milwaukee. Detta är kvalitetsmärken som alla gör riktigt bra excenterslipar. Vi tror att ni kommer att hitta den excenterslip som passar er allra bäst på vår sida om de bästa excentersliparna.
Vi har valt ut några riktigt bra excenterslipar och sedan jämfört dessa för att se hur de presterar i vårt test. Vilken excenterslip som är bäst enligt oss? Vi har tittat på flera olika punkter och det vi främst har tittat på är
1. Dewalt excenterslip
En batteridriven excenterslip från Dewalt på 18V. Excenterslipen har en effektiv kolbortsfri motor som levererar mellan 8000-12000/min. När du ska slipa eller polera med denna excenterslip så märker ni ganska snabbt att den är har en väldigt låg vibrationsnivå. Att en excenterslip har låg vibrationsnivå är en stor fördel. Slipen har variabla hastigheter så man enkelt kan ställa in efter det material eller arbetsuppgift man ska göra. Att det är en sladdlös excenterslip gör arbetet så mycket enklare, speciellt när man arbetar på högre höjder så som över huvudet. Den har många egenskaper och fördelar som vi gärna vill ta upp. Den är tillverkad i en anti halk design samt har ett enhandsgrepp som både ökar sökerheten samt komforten i arbetet. Dammpåse och förvaringslåda ingår i köpet, men batteri måste man köpa vid sidan av.
Egenskaper
Fördelar
2. Bosch Get 75-150 excenterslip
Bosch har en kraftfull excenterslip som kommer göra ditt slip och polerande betydligt lättare och roligare. Det är en excenterslip med en 750W motor som använder sig av 150mm sliprondell. Vi ser att denna modell av excentslip passar väldigt bra till många olika användningsområden. Den är väldigt bra på vanlig slipning samt mellanslipning. Det går väldigt enkelt att slipa bort lack samt även att polera med. En riktigt bra allround excenterslip helt enkelt. Slipfrekvensen ligger mellan 6600 och 14600/min, vilket man kan ställa in beroende på vad man ska slipa eller arbeta med för material.
Egenskaper
3. Makita excenterslip B05041
Makita har en prisvärd excenterslip som kostar runt 1300kronor. Det är en excenterslip på 300W som använder sig av en slipdyna på 123mm. Den är skön att slipa med då den är tillverkad med en ergonomisk design. Vid just slipning, där det förekommer en hel del vibrationer så är det extra viktigt att man tänker på den ergonomiska designen. Annars finns det risk för att man kan få förslitningsskador. Excenterslipen från Makita är både skön att arbeta med samt ergonomiskt uppbyggd. Du jobbar även dammfritt med hjälp av en anslutning till dammpåse.
Egenskaper
4. Makita excenterslip DBO180Z
Även Makita erbjuder en väldigt effektiv och smidig excenterslip på 18V. Det är en ergonomiskt designad och lättarbetad excenterslip som kommer att göra ditt arbete till ett nöje. Du kan snabbt och smidigt ändra hastigheterna med den elektroniska hastighetsjusteringen. Handtaget känns stabilt och väldigt greppvänligt, mycket tack vare den smarta utformingen av handtaget, samt den sköna gummibeläggningen. Det finns en effektiv dammuppsamlare till dammpåsen, där man samlar in allt slipdamm. Makita är ett välkänt märke som tillverar alla sina verktyg i högsta kvalitet. Verktygen är kända för att både vara effektiva samt att hålla väldigt länge.
Egenskaper
Fördelar
5. Festool excenterslip
Här är en hållbar och kraftfull excenterslip som även har en mer kompakt design. Varvtalet är mellan 6000 och 12000 och sliprörelsen är 2mm. Den använder sig av en standard 125mm slipplatta. Den låga vikten på 1,2 kg samt att excenterslipen är kompakt ergonomiskt konstruerad, gör så att man får mindre påfrestningar. Viktfördelningen är så pass bra så verktyget känns väldigt lätt när man arbetar. Det är en kraftfull excenterslip som med hjälp av det nya MMC-elektroniken möjliggör en direkt effekt till arbetsytan. Köper du denna så kommer den med väska och tillbehör.
Egenskaper
Fördelar
6. Milwaukee excenterslip ros 150
En excenterslip på 440W som har en slipdyna på Ø150mm. Självklart har den en hastighetsjustering och varvtalen är mellan 4000 upp till 10000 varv per minut. Den använder sig även av dubbel oscilleringsrörelse, vilket förbättrar kontrollen. Det är en lättarbetad excenterslip i högsta kvalitet som Milwaukee erbjuder. Priset är lite högre, men man får även en av de bästa excentersliparna . För övrigt så sitter strömbytaren väldigt lättåtkomligt samt dammpåsen passar även ihop med en standard vakumslang. Viktfördelningen är optimal när man arbetar med denna fantastiska excenterslip.
Egenskaper
Fördelar
En excenterslip är ett väldigt bra verktyg att ha hemma, speciellt när man ska renovera. Den fungerar lika bra på golv som på väggar. Oavsett vad du ska slipa så brukar en excenterslip klara av detta bra. Så när du ska köpa en så vill vi att ni köper den bästa excenterslipen för just er. Det gör ni enklat genom att lära er mer om excenterslipar samt veta vad ni ska ha koll på.
Det finns flera olika tillverkare och varumärken som erbjuder just excenterslipar. Det gäller här att välja ett riktigt bra kvalitetsmärke.
Ibland finns det även excenterslipar på låg prisvaruhusen som
Hur bra dessa är kan vi inte svara på. Då vi endast själva köper de mer välkända kvalitetsmärkena. Billiga excenterslipar har i regel inte lika lång livstid eller hållbarhet som de dyrare lite bättre modellerna har.
Excenterslip egenskaper
Det finns flera egenskaper man ska ha koll på vad gäller excenterslipar
Varvtalsreglering – Ofta ligger detta mellan 4000 – 12000 varv per minut
Ljudnivå – Ljudnivån brukar ligga strax under 90db
Vibrationsnivå – Det är alltid trevligare att arbeta med en lägre vibrationsnivå
Dammupptagningsförmåga – Bra dammupptagning är viktigt
El, batteri eller tryckluft?
En excentersslip drivs av antingen vanlig el eller av ett batteri. De har båda olika fördelar och nackdelar. Tidigare var det vanligast med el drivna excenterslipar, men med takt att batterierna blir allt kraftfullare och hållbarare så går fler och fler över på just batteridrivna excenterslipar
Batteridriven excenterslip
En batteridriven excenterslip har sina fördelar i att de är lättare att ta med sig då man slipper sladdar. Du slipper även tänka på sladden när du slipar eller polerar.
Nackdelen är att man behöver ha laddade batterier och att batterierna kan vara lite dyra
El driven excenterslip
En el driven excenterslip har fördelen av att den alltid är redo att användas. Dock så är nackdelen den att man måste ha tillräckligt lång sladd, eller använda sig av en skarvsladd.
Tryckluftsdriven excenterslip
En tryckluftsdriven excenterslip drivs av vanligt tryckluft. Fördelen med dessa är att de dels är relativt billiga. Nackdelen är att man måste ha en kompressor samt en luftslang kopplad på, vilket kan vara lite ivägen.
När ska man använda en excenterslip
En excenterslip fungerar bra att använda på de flesta underlag, det gäller främst att man använder rätt slippapper bara. Det är vanligt att man använder en excenterslip till slipning av trä, målade ytor och till polering. Alla dessa områden fungerar en excenterslip väldigt bra till
Vad ska man leta efter när man köper en excenterslipmaskin? Det finns flera saker som du bör vara uppmärksam på när du letar efter en ny excenterslip.
Sladdlängd - Om du har ett stort vardagsrum är det trevligt att kunna röra sig lite. Ju längre sladd, desto bättre. Titta på längden på både elektriska och batteridrivna modeller
Vikt - Du bör välja en excenterslipmaskin som inte är för tung eftersom det snabbt kan bli tröttsamt. En elektrisk modell som väger cirka 1,2 kg väger lagom mycket
Vibrationsnivå - En lägre vibrationsnivå innebär mindre belastning på händer och armar. Den bästa nivån är under 2,5 m/s²
Pris - Priset är en faktor för många människor. En enkel regel är att ju mer du betalar, desto bättre kvalitet får du. Om du kommer att använda din excenterslip ofta och med stor kraft är det bäst om du investerar i något bra från början
Garanti - Du bör alltid kontrollera om du får en garanti med din excenterslipmaskin. Garantivillkoren varierar något beroende på typ av produkt, där vissa elektriska versioner har en sexmånadersgaranti och andra har en tvåårig garanti på batteridrivna prylar. Om du har en dyrare modell med lång garanti har du i allmänhet rätt till flera års service.
Damm - System för dammuppsamling är viktigt. Det är därför viktigt att välja en modell som suger upp så mycket damm som möjligt. Om du inte har ordentlig ventilation eller om du vill skydda dina lungor bör du undvika en elektrisk slipmaskin utan dammuppsamling.
Bra att veta
Oscillation - Den oscillerande skivan har en central axel och två skivor: en med slippapper och en med självhäftande baksida. När du trycker ned på verktyget och drar det tillbaka skapas cirkulära rörelser som avlägsnar dammpartiklar från ytan samt slipar bort märken.
Den största skillnaden är att en excenterslip har en skiva med självhäftande baksida, vilket innebär att du inte behöver något sandpapper. En bandslipmaskin har ett kontinuerligt rörligt band som kräver specialband i olika kornstorlekar.
Det är bäst att sluta använda produkten och lämna in den för reparation, eftersom det kan vara ett problem med antingen batteriet eller motorn. Oavsett vilket är det bäst att vara säker och ta reda på vad som är fel.
Om du gillar rörelsefrihet och vill arbeta utan ackord, ska du välja en elektrisk modell med en generös kabellängd. Sladdlösa modeller är dyrare men ger större rörelsefrihet
Familjerevyn.se samarbetar med olika annonsprogram. Detta gör att Familjerevyn.se kan få ersättning om användaren köper något genom de länkar som vi erbjuder.
Copyright Familjerevyn.se 2022© Alla rättigheter förbehållna