Poolvärmepump

Bästa poolvärmepump

Bäst i test 2022


Bästa poolvärmepump

När man ska köpa en poolvärmepump så är det bra att tänka på vad som kan krävas av den. De viktigaste sakerna är värmepumpens konstruktion, det område där den ska användas och dess energieffektivitet. Ni bör även tänka på storleken på poolen och hur du ska använda den. Det finns många olika modeller, men alla poolvärmepumpar gör samma sak: de överför energi från varm luft till kallt vatten så att din pool kan värmas upp utan elektricitet. Det bästa sättet att komma igång är att ställa några frågor till dig själv om vad du vill använda din pool till och var du tänker använda den.

Majoriteten av poolvärmepumparna har liknande funktioner men har olika utformning och konstruktion som gör att de varierar kraftigt i pris. Det är en bra idé att ta hänsyn till allt detta när man bestämmer sig. Vi har på denna sida valt ut 6 olika poolvärmepumpar så att det ska bli enkelt för dig att välja den bästa poolvärmepumpen.


Bästa poolvärmepumpen

Hur vi valde ut poolvärmepumparna

Vi valde ut 6 olika poolvärmepumpar på denna sida. Vi valde ut dessa beroende på vilka egenskaper de har. Vi tittade på flera olika punkter för att sedan få fram de som vi tycker är de bästa poolvärmepumparna i år


Pris –Är poolvärmepumpen prisvärd

Kvalitet – Kvaliteten är viktig

Effekt - En poolvärmepump ska vara effektiv


Swin & Fun poolvärmepump eco 8,5 kw


1. Swin & Fun poolvärmepump eco 8,5 kw

För dig med en pool upp till 30 m3 så är denna poolvärmepump ett riktigt bra alternativ. Det är en både ekonomisk och effektiv värmepump som är tillverkad av en av världens största och främsta producenter. Swin & Fun poolvärmepump eco 8,5 kw är speciellt framtagen för fristående pooler och spa. De har satsat på att få fram en poolvärmepump som både har låga driftkostnader men som samtidigt är värme effektiv. Själva värmeväxlaren är både titan och pcv rör som klarar av exponeringen av poolvattnet. Värmepumpen har en rotationskompressor och själva kabinettet är pulverlackerad och tillverkad av stål.


Egenskaper

 • Klarar temperaturer ner till +7 grader
 • Upp till 30 m3
 • Prisvärd luftvärmepump  2. Swim & Fun poolvärmepump express 10

  Här har vi en tyst poolvärmepump från Swim and fun. Den är främst till för de mindre poolerna upp till 30 m3. Denna poolvärmepump är extremt energieffektiv samtidigt som den är mycket tyst. Detta gör den till en av de bästa poolpumparna i år. Den är enkel att använda via den digitala kontrollpanelen. Självklart är poolpumpen underhållsfri och tillverkad i hög kvalitet för lång hållbarhet. Du kan även använda denna tillsammans med cirkulationspumpar eller sandfiltersystem. Det går att använda Swim & Fun poolvärmepump express 10 i både klor och i saltvatten.


  Egenskaper

  • Klarar temperaturer ner till +8 grader
  • Upp till 30 m3
  • Tyst luftvärmepump


  Swim & Fun poolvärmepump express 10
  5star
  Poolvärmepump inverter 9,0 kw


  3. Poolvärmepump inverter 9,0 kw

  En väldigt populär poolsvärmepump från Swin and fun är denna modell. Den lämpar sig för pooler med en volym upp till 40 m3. Du styr denna poolvärmepump enkelt och smidigt med en Wifi app om man så önskar. Swim and fun gör riktigt bra värmepumpar så även denna modell. Den levererar en effekt som är upp till 16 gånger själva energiförbrukningen. Allt detta tack vara den grymma invertertekniken. Väljer ni denna poolvärmepump så får ni även ett vinteröverdag och en gratis app för att enkelt kunna styra värmen i poolen. Själva skåpet är tillverkat i rostfritt stål för lång hållbarhet.


  Egenskaper

  • En av de bästa poolvärmepumparna
  • Upp till 40 m3
  • Bra garantier  4. Brilix poolvärmepump 140 12 kw

  En poolvärme pump för de större poolerna upp till 60 m3. Vi tycker detta är en prisvärd poolvärmepump som både är energisnål och effektiv. Pumpen använder värmen från luften och överför den effektivt till vattnet i poolen. Den har ett snyggt innovativt utseende och man har även möjlighet till att få med pekskärm och wifi anslutning. En värmepump är något som man bör använda i alla pooler i Sverige. Speciellt om man vill ha en varm och skön bassäng med en temperatur på kanske 28 grader. Med en poolvärmepump från Brilix så kan ni vara säkra på att det är kvalitet ni köper.


  Egenskaper

  • Digital display
  • Upp till 60 m3


  Brilix poolvärmepump 140 12 kw
  5star
  Poolvärmepump inverter 13,5 kw
  5star


  5. Poolvärmepump inverter 13,5 kw

  En riktig effektiv poolvärmepump som ger en effekt upp till 16 gånger energiförbrukningen. Detta gör denna modell till en väldigt effektiv poolvärmepump. Just denna modell lämpar sig för pooler med en volym upp till 70 m3. Swim and fun leverar alltid kvalitetsprodukter, precis som denna poolvärmepump. Man får en garanti på hela 7 år på kompressorn och två års totalgaranti, vilket vi tycker är generöst. Skåpet är självklart tillverkat i kvalitetsmaterial som rostfritt stål.


  Egenskaper

  • Effektiv poolvärmepump
  • Upp till 70 m3
  • 7 år kompressor garanti


  Poolvärmepump inverter 16 kw
  5star


  6. Poolvärmepump inverter 16 kw

  Här har vi en poolvärmepump för de större poolerna upp till hela 90 m3. Man kan med denna pump enkelt styra den med en Wifi uppkoppling och en smartphone app. På grund av invertern så kan man få ut upp till 16 gånger energiförbrukningen. Detta gör självklart denna poolvärmepump grymt effektiv. Att en poolvärmepump är effektiv är en stor fördel då det blir betydligt billigare att värma upp poolen till den önskade värmen. Även att det är varmt ute så är det svårt att annars få upp en pool till 28 grader. Men med denna poolvärmepump så slipper ni frysa i vattnet.


  Egenskaper

  • Effektiv inverter
  • Upp till 90 m3
  • 7 år kompressor garanti


  Bra att tänka på om man funderar på att köpa en poolvärmepump

  När man ska köpa en poolvärmepump så ska du tänka på vissa faktorer. En poolvärmepump fungerar precis som en vanlig luftkonditionering med undantag för att den kan använda utomhusluften som källa för kylning och uppvärmning av ditt hem.

  Poolvärmepumpar fungerar genom att en kompressor komprimerar och expanderar köldmediet för att absorbera och avge värme. Samma princip gäller för ett vanligt luftkonditioneringsaggregat, men poolvärmepumpar är avsedda att fungera i mycket kallare klimat där vatten används som värmeväxlare.

  En vanlig missuppfattning är att poolvärmepumpar inte lämpar sig för användning året runt eftersom kompressorn slits med tiden, men det stämmer inte.

  Poolvärmepumpar har en utomhusenhet som kan utsättas för hårda väderförhållandenprecis som din luftkonditionering eller ditt kylskåp utomhus. Det är den invändiga enheten som ger komfort i ditt hem. Denna enhet måste skyddas i ett skyddat område där den kan hålla sig tillräckligt varm för att fungera ordentligt.


  Den bästa poolvärmepumpen fungerar precis som alla andra vanliga AC-enheter med ett undantag, det finns inget behov av en utvändig spole för att överföra värme från inomhusslingan, som i en vanlig poolvärmare.

  Den bästa poolvärmepumpen för ditt hem bör väljas beroende på väderförhållandena utomhus och kapaciteten hos din pool. De viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en poolvärmepump är följande:


  1) Kylkapacitet - hur ofta kommer du att använda enheten, hur hur stor är din pool och vilken är vattentemperaturen?

  2) Energieffektivitet - leta efter en modell med Energy Star-märkning och välj en modell med variabelt varvtal för att få de största besparingarna.

  3) Buller - fundera på hur mycket buller du är villig att tolerera i ditt hem, eftersom vissa modeller kan vara ganska högljudda.

  4) Driftskostnader -ju lägre driftskostnaderna är, desto lättare är det att få tillbaka din investering när du köper en ny enhet.

  5) Underhåll och garanti - se till att du väljer en välrenommerad tillverkare och kontrollera hur länge garantin gäller.


  Var man ska placera en poolvärmepump

  Det bästa stället att installera poolvärmepumpen är i ett torrt område där den har tillgång till både varm luft och vatten, t.ex. i en krypgrund eller källare. Tänk på de andra apparater du har i hemmet och undvik att placera enheten för nära ventiler.

  Om du installerar poolvärmepumpen i ett utomhusutrymme ska du se till att det inte finns några hinder i luftflödets väg och att enheten är skyddad från regn.

  Koppla in poolvärmepumpen på rätt sätt. Du behöver en yrkesman för att installera din poolvärmepump på rätt sätt, eftersom det finns särskilda steg som måste beaktas. Låt alltid en professionell servicetekniker installera enheten . De ska ha erfarenhet av att installera och reparera poolvärmepumpar, så be om referenser från tidigare kunder innan du bestämmer dig för att ge jobbet till en entreprenör.


  Underhållstips för din poolvärmepump

  Poolvärmepumpar fungerar effektivt om de underhålls på rätt sätt, så se till att du följer dessa steg varje månad under uppvärmningssäsongen för att se till att enheten fungerar på följande sätt:


  1. Rengör filtret - se till att det inte finns någon smuts eller andra hinder på luftfiltret, eftersom det kan påverka poolvärmepumpens prestanda.

  2. Inspektera alla slangar - kontrollera att det inte finns några sprickor eller läckor i slangarna för att förhindra värmeförlust och maximera effektiviteten. Inspektera även om det finns vattenläckor inuti enheten för att förhindra korrosion.

  3. Kontrollera alla ledningar - se till att det inte finns några lösa eller exponerade ledningar på enheten för att minimera risken för brand, gnistor eller stötar.

  4. Dränera vatten från enheten - töm avloppsskålen under inomhusbatteriet och håll den fri från skräp (smuts, löv) som kan påverka prestandan.

  5. Placera isolering runt inomhusenheten - täck din poolvärmepump inomhus eller utomhus med isolering för att förbättra effektiviteten och spara pengar på elräkningarna.


  Vilken poovärmepump ska man välja?

  Välj alltid en modell som är dimensionerad med rätt värmekapacitet i förhållande till din bassängstorlek. På så sätt ser du till att du får ut det mesta av den.


  Vad kostar en poolvärmepump?

  En ny poolvärmepump kostar mellan 5000kr  och 20 000 kronor


  Hur länge håller en poolvärmepump?

  En poolvärmepump kan fungera i upp till 10 år med rätt underhåll och reparationer om den installeras korrekt första gången. Allt beror på hur ofta den används under uppvärmningssäsongen, var den är placerad i din och hur väl det underhålls.


  Vad är uppvärmningskostnaderna för en poolvärmepump?

  En poolvärmepump kan spara upp till 60 % på dina energikostnader jämfört med en elektrisk värmare. Den förbrukar mindre el, särskilt om du väljer en modell med variabel hastighet som anpassar sin kapacitet till utomhustemperaturen.  Frågor och svar