Poolslangen

Bästa poolslangen

Bäst i test 2022


Bästa poolslangen

En bra poolslang är något som många inte tänker på när de bygger eller köper en pool. Men det är något som man bör titta lite närmre på. Vanligast är poolslangar med en diameter på 32mm eller 38mm. Vilken storlek ni behöver beror främst på storleken på poolen eller den del ni ska använda slangen till. Det är viktigt att välja en poolslang av hög kvalitet, annars riskerar den att gå sönder. De poolslangarna vi har valt ut på denna sida är de som vi tycker verkar vara de allra bästa poolslangarna i år.
Bästa poolslangen

Vilken är den bästa poolslangen?

Vi valde ut poolslangar beroende på vissa faktorer:


Pris – Poolslangen ska inte vara för dyr

Kvalitet – Kvaliteten är extra viktig

Hållbarhet - En poolslang ska hålla länge


Planet pool pvc slang Ø50mm


1. Planet pool pvc slang Ø50mm

En riktig slitstark och hållbar PVC poolslang som är uppskattad av många poolägare. Denna modell har en diameter på Ø50mm och fungerar bra för de allra flesta poolbyggen. Använder man sig av en för liten diameter på poolslangen så kan man ibland pumpen få problem att suga ordentligt. Så därför är denna modell Ø50mm i regel ett bra alternativ. Till exempelvis flera solfångare så är det rekommenderat att ha en större diameter på slangen.


5star


2. Poolslang planet pool

En 30 meters poolslang från Planet pool som kommer med två alternativ på diametern. Välj mellan de populära Ø32mm eller Ø38mm slangarna. Denna modell av slang finns även som kortare modeller på exempelvis 6 eller 12 meter om man inte behöver så lång slang.Poolslang planet pool
5star


3. Poolslang för nedgrävning

Den bästa poolslangen för nedgrävning tycker vi verkar vara denna från Swim and Fun. Den har en innerdiameter på Ø43mm och en ytterdiameter på Ø50mm. Detta gör att den passar väldigt bra som cirkulation till pooler eller till ett spabad. Då slangen är tillverkad av ett korrosionsbeständigt material samt förstärkt med en styvare spiral så får man en riktigt hållbar och stöttålig slang om lämpar sig utmärkt för nedgrävning.


Fördelar

  • Bästa poolslang för nedgrävning
  • Prisvärd
  • Hållbar
  • 25 meter


Poolslang för nedgrävning
5star

Poolslang bra att veta

Välja rätt poolslang är viktigt för att din poolutrustning ska fungera bra. Alla slangar är inte likadana och alla slangar fungerar inte med just ditt filter eller din pump.

Att välja rätt slang är också viktigt av säkerhetsskäl; många poolslangar går sönder på grund av att man väljer en typ av slang i stället för en annan.

Poolslangar finns i tre grundläggande typer: vinyl, gummi och rostfritt stål. Varje typ har sina egna unika fördelar och nackdelar, vilket gör den till det bästa valet för vissa tillämpningar.


Vinylslangar för pooler

Vinylslangar för pooler är den överlägset vanligaste typen av slang som används i dag. Vinylpooler kom på modet i början av 1960-talet och vinylpoolslangar utvecklades ungefär samtidigt. Poolslangar av vinyl är billigast, har det största urvalet av längder och diametrar och är extremt flexibla.


Fördelar med vinylslangar

Den största fördelen med poolslangar av vinyl är deras flexibilitet. De kan rullas upp, knäckas eller till och med köras över med en gräsklippare utan att slangen skadas. Vinylpooler är också lättare ide väger mindre än andra typer, vilket gör dem mycket lättare att hantera när man flyttar dem från plats till plats.


Nackdelar med vinylslangar

Den största nackdelen med att använda poolslangar av vinyl är att de inte är resistenta mot solens ultravioletta strålar och kommer att brytas ner med tiden om de utsätts för solljus för länge. Under normala förhållanden bör en slang av god kvalitet hålla i längden. Men om den utsätts för solljus under en längre tid kan den försämras och börja brytas ner. Denna försämring beror på de ultravioletta strålarnas algproducerande effekter som bryter ner vinylföreningarna i poolslangen. På kort tid mjuknar de gummiblandningar som ingår i en poolslang och blir klibbiga. När detta händer med en poolslang, måste den bytas ut.

När solljuset börjar bryta ner vinylslangen börjar alger och andra organiska material växa i slangen, vilket kan leda till att bakterier droppar ner i poolvattnet. Dessutom kan en klibbig eller kladdig poolslang fastna på dina händer när du drar ut den för att använda den och om du har en knut i slangen kan det vara svårt att hantera den när du försöker använda den.


Poolslangar av gummi

Poolslangar av gummi har funnits sedan början av 1970-talet och är i princip ett alternativ till vinylslangar. Även om de kostar mer har poolslangar av gummi flera egenskaper som gör dem till ett bra val för vissa poolägare.


Fördelar med poolslangar av gummi

Poolslangar av gummi kan böjas och manipuleras på ett sätt som vinylpooler inte kan. Detta gör det lättare att placera dem där de behövs för filter- eller utrustningsanslutning, vilket är en fördel om du har en svår installation. En annan fördel med poolslangar av gummi är att de inte behöver bytas ut lika ofta som vinyl poolslangar. Gummi bryts naturligtvis inte ner, så det behöver inte bytas ut om det inte uppstår en punktering eller ett snitt i slangen som gör att vatten kan rinna ut.


Nackdelar med gummipoolslangar

Gummipoolslangar är dyrare än vinylpoolslangar och kommer så småningom att behöva bytas ut om de används under en lång tid. Eftersom gummislangar är tyngre än vinylslangar kan det dock vara lite svårare att hantera dem när de ska placeras för att kopplas till filtreringssystemet eller utrustningen.


Poolslangar av rostfritt stål

Poolslangar av rostfritt stål ger det bästa av två världar eftersom de kombinerar flexibilitetsegenskaperna hos vinyl och gummis hållbarhet. Slangar av rostfritt stål är vanliga i Europa, men håller på att bli populära i USA eftersom de erbjuder flera fördelar.


Fördelar med poolslangar i rostfritt stål

Poolslangar i rostfritt stål är extremt hållbara och kommer inte att brytas ner eller försämras på grund av solexponering som vinylpooler. Detta innebär att poolslangar av rostfritt stål är bra för poolägare som förvarar sin pool i direkt solljus under sommaren. En annan fördel med rör av rostfritt stål är att de är lätta och flexibla, vilket kan göra det lättare att flytta runt dem under installationen. Poolslangar i rostfritt stål har också en längre livslängd än gummipooler, men är ändå mer prisvärda totalt sett eftersom de inte behöver bytas ut lika ofta som vinylpooler.


Vad kostar en poolslang?

En bra poolslang kostar cirka 1700 kronor. Det finns billigare poolslangar för ett par hundar som fungerar bra för de mindre poolerna.Frågor och svar