Poolpump

Bästa Poolpumpen

Bäst i test 2022


Bästa poolpumpen

Vi har tittat lite extra på de poolpumpar som vi tycker verkar vara de allra bästa på marknaden idag. En poolpump är lite av hjärtat i en pool och just på denna punkt ska man absolut inte snåla in på. Ofta när man köper en pool eller bygger en egen pool så tar man första bästa poolpump, eller den som följer med köpet. Dessa pumpar är sällan speciellt bra och det är väldigt vanligt att man redan efter ett år får köpa en ny poolpump.


bästa poolpumpen

Vilken poolpump är bäst?

Vi har valt ut flera olika poolpumpar och jämfört dessa. Vi har tittat på flera olika faktorer som vi tycker påverkar valet av de bästa poolpumparna. Det vi har tittat mest på är dessa punkter:


Ljudnivå - Är det en tyst poolpump

Pris - Är priset bra

Effekt - Har poolpumpen tillräcklig effekt1. Aqua master 14,1 poolpump

Poolpumpen Aqua master från Swim and fun är en riktigt bra självsugande pump som passar både stora utomhuspoolar och inomhuspoolar. Denna modell har en snabb priming som gör att du snabbt och enkelt kan starta filtret samt få till en problemfri rengöring med hjälp av en poolrobot. Själva huset som denna pump är tillverkad av är en armerad plast samt är resistent mot kloret i vattnet. På grund av detta så får poolpumpen en betydligt längre livslängd. Pumpens motor klarar av att suga upp till 3 meter vilket gör den till en väldigt effektiv poolpump. Enkel installation och väldigt användarvänlig.


Egenskaper

 • Självsugande upp till tre meter
 • Stor filtertank
 • Hög slitstyrka
 • Poolvolym, 70m3


Rek pris 5000 kr


  Aqua master 14,1 poolpump
  5av5
  Cirkulationspump Optima 75


  2. Cirkulationspump Optima 75

  Här har vi en fin poolpump 0,75 hp som passar sig allra bäst till pool upp till 80 m3. Detta är en helt självsugande pump som passar bra till alla simbassänger. Med hjälp av det genomskinliga locket så är det väldigt enkelt att kontrollera förfilterkorgen. Pumpen är utarbetad i polypropylen som gör att den är motståndskraftig mot de kemiska medel som kan finnas i vattnet på grund av rengöringen.

  En helt klart prisvärd poolpump upp till 80 m3


  Egenskaper

  • Enkelt att kontrollera
  • Livstidsmorda lager
  • Poolvolym, 80m3


  Rek pris 4000 kr


  3. Poolpump VSP Krispol

  Detta är en riktig lyxig poolpump som har flera fördelar. Dels så finns det flera inställningar man kan göra på den, vilket möjliggör energisparningar samtidigt som det är en av de tystaste poolpumparna. Många stör sig ganska mycket på ljudnivån som många poolpumpar kan ha, men med denna  väldigt tysta poolpump slipper man dessa problem. Volymen som poolpumpen klarar är även det väldigt bra, hela 126 m3 ska den klara av. Vilket betyder att den bör klara av de flesta vanliga privata poolar.


  Fördelar

  • Tyst poolpump
  • Upp till 126 m3
  • Dubbel dränering
  • 5 program

   

  Rek pris 12 000 kr


  Poolpump VSP Krispol
  5star
  Poolpump Superflo
  5star


  4. Poolpump Superflo

  Poolpumpen superflo från poolexperten kommer i flera dimensioner. Just denna är på 0,75 kw och är en 3 fas. Även detta är en relativt tyst poolpump som trots sin låga ljudnivå har en hög prestanda. Att den är tystgående beror främst på den unika hydrauliska konstruktionen denna poolpump har. Flödes kapaciteten ligger på 18,5 m3, vilket är helt normalt för 0,75 KW. Vi tycker helt klart att poolpumps serien superflo har en riktigt bra serie av poolpumpar.


  Fördelar

  • Tyst drift
  • Utmärkt prestanda
  • Självsugande pump
  • Genomskinligt lock


  Rek pris 6500 kr


  Pumprum
  5star


  5. Komplett pumprum

  Vi har även tagit med ett komplett poolpumprum som vi tycker är helt klart köpvärt. Detta är speciellt för dig som just byggt en pool och vill satsa på kvalitet och smidighet. Poolexpertens pumprum 1hp finns även som 0,75 hp att välja på. Allt är färdigkopplat och bypass är förinstallerat för att enkelt kunna koppla in en värmepump eller saltklorinator. När ni fått hem denna så tar det inte mer än en timme att installera klart det.

  Fyll sedan runt med betong, grus eller jord för stabilisering.


  Fördelar

  • Effektivpump
  • Komplett pumprum
  • Prisvärd


  Rek pris 25 000kr  Bra att tänka på innan man köper en poolpump

  Det finns flera saker man ska fundera på innan man köper första bästa poolpump. Här kommer några punkter att tänka på...


  Kapacitet

  Poolpumpens kapacitet måste vara tillräcklig. Räkna lite lätt med att poolpumpen ska pumpa och cirkulera vattnet i poolen mellan 4 till 6 gånger per dygn. Det är bättre att köpa en större modell än en som är liten och billig. Vilken storlek du ska ha på din poolpump beror först och främst på din pools vattenvolym.  Poolpumpens kapacitet kan du se i specifikationerna på poolpumpen och siffror att titta efter är m3/h, Watt och HK.


  Installera poolpumpen rätt

  Tänk på att placeringen på poolpumpen är viktigare än vad du tror. Detta så poolpumpen inte blir överbelastad utan kan arbeta i ett lugnt och säkert sätt. Placera pumpen relativt nära poolen gärna inom 8 meter. Tänk även på vilken höjd du placerar poolpumpen på, den ska gärna vara placerad i höjd med både inloppsmunstycket och med bräddavloppet. Detta är ju självklart för att det ska bli lättare för pumpen att pumpa. En pump som är placerad exempelvis lägre ner får ju då arbeta mer för att pumpa upp vattnet.


  Kvalitet

  Det är så väldigt många poolpumpar som går sönder redan efter en säsong. Så tänk på kvalitet före priset. Går poolpumpen sönder och det inte finns reservdelar eller andra pumpar att få tag i snabbt, så kan hela badsäsongen vara över innan den ens har börjat. Poolpumpar med högre kvalitet håller längre, är mer kraftfulla och i regel betydligt tystare.


  Tänk även på ljudnivån

  En poolpump kan låta en hel del, så placera den så att den inte kommer att störa er. Det finns även poolpumpar som är tystare än andra modeller så en sådan poolpump är att rekommendera. Man vill inte förstöra hela den härliga sommar kvällen i poolen av en arbetande poolpump. Så leta efter en tystare poolpump om möjligt.


  Pris

  Då det finns så många olika märken av poolpumpar så ska man givetvist jämför priset. Man ska inte betala mer än vad man behöver, men tänk dock på att inte köpa en poolpump bara för den är billig. Det vi menar är om det finns liknande poolpumpar med samma kvalitet, ja då kan det vara lönsamt att välja den billigare modellen.


  Lite mer som kan vara bra att veta

  Först och främst måste du kontrollera flödeshastigheten eller GPH (Gallon per timme) för din poolpump. Detta mäts i L/h (liter per timme). Om detta inte finns tillgängligt från din nuvarande pump, försök att titta på din skimmer som en referens, eftersom det kommer att vara något som ligger nära intervallet för din nuvarande pump.

  Notera längden på slangarna till din poolpump. Standardstorleken är 1,5 tum, men den kan vara större beroende på dina nuvarande pumpslangar. Detta beror på att en större slang ger dig ett större flöde. Om detta inte går att hitta, försök att köpa nästa storlek uppåt om det är möjligt. Kom ihåg att du alltid kan klippa av om den inte passar, ta bort överflödig slang.

  Du kan överväga att uppgradera din poolpump. Vissa pumpar är bättre än andra och vissa kan hålla längre. Om du har en ny pool behöver du definitivt den senaste tekniken för att sänka kostnaderna med tiden.

  Om du redan har ett filter på ditt nuvarande system, kontrollera att det är kompatibelt med en uppgradering av poolen. Om du inte har något filter behöver du inte oroa dig för detta. Det är dock tillrådligt att lägga till ett av säkerhetsskäl och effektivitetsskäl.

  Framför allt ska du komma ihåg att din poolpump är motorn i ditt poolsystem och definitivt kommer att behöva service vid tillfälle. Se till att du håller utkik efter låg prestanda och tecken på att skada eller försämring.


  Potentiella risker med ett fel på en poolpump kan vara

  En trasig pump kan leda till att förorenat vatten tränger in i badområdet, vilket gör poolen osäker för badande och ökar driftskostnaderna för att avlägsna förorenat vatten och byta ut pumparna. Varje stopp i ett system som körs med högt tryck innebär en potentiell risk för personskador. En trasig pump kan orsaka både ekonomiska och miljömässiga risker, beroende på verksamhetens storlek.


  Hotet om förorening minimeras genom att installera en pump med en utloppsventil för att kontrollera vattenflödet. Ventilerna är vanligtvis manuella, solenoidventiler eller automatiserade. Med en lågspänningsdraglina som är ansluten till ventilen kan poolägaren stänga av pumpen snabbt i en nödsituation.


  Elektrisk utrustning med hög spänning kräver särskilda säkerhetsåtgärder, eftersom även små ledningsfel kan orsaka allvarliga chocker eller elchocker. Den största faran utgörs av strömförsörjningen till själva motorn, med de höga vridmoment som skapas i den. Det är viktigt att pumparna är ordentligt jordade och anslutna via en tre-trådar elkabeln till en lämplig låda med en skyddsledare. I händelse av fel är det nödvändigt att använda specialverktyg och utrustning för att inte utsätta sig för fara.


  Varför ska man ha en bra poolpump?

  Pumpen är en oumbärlig del av alla vattensystem, vars uppgift är att förbättra tjänstens kvalitet och minska energiförbrukningen. Vattenbehandling kräver att fasta partiklar avlägsnas från det, liksom lösta salter och andra ämnen som hindrar dess passage genom rör, filter och annan utrustning. För att miljön ska vara ren från alla föroreningar,en pool behöver ett vattenförsörjningssystem av hög kvalitet, vars nivå är direkt beroende av vilken typ av pump som används.

  För att enheten ska fungera ordentligt måste den ha en kraftfull motor och ett hållbart plasthölje. Ju mer sofistikerad sammansättning av dess struktur, desto bättre kommer den att kunna klara av även de svåraste uppgifter.


  Det finns olika typer av poolpumpar som är utformade för att hantera olika typer av pooler och den mängd vatten som behövs. Höghastighetspumpar har en hastighet på över 3450 varv per minut, medelhastighetspumpar har en hastighet på mellan 1950 och 3300 varv per minut och långsamma pumpar har en hastighet på under 1950 varv per minut. Pumpar som körs med höga hastigheter kan användas för att flytta mer vatten (även om de inte är lika effektiva på grund av sina lägre flöden). Långsammare pumpar är tystare och kan flytta samma mängd vatten till en mycket lägre energikostnad.  Vad ska jag välja för poolpump?

  Om du har en ny pool behöver du definitivt den senaste tekniken för att minska kostnaderna med tiden.

  Om du redan har ett filter på ditt nuvarande system ska du se till att det är kompatibelt med en uppgradering av poolen. Om du inte har något filter behöver du inte oroa dig för detta. Det är dock tillrådligt att lägga till ett filter till ditt system om du vill göra det renare.


  Vad kostar en poolpump?

  Kostnaden för en pump beror på dess storlek och effekt. Det finns billigare modeller, men de kan spara pengar i längden. Om du har en stor pool bör du definitivt investera i en kraftfull modell för att minska driftskostnaderna med tiden.

  Det är viktigt att komma ihåg att även om vissa kraftfulla pumpar kan verka dyra vid en första anblick. Om du tar hänsyn till hur mycket pengar du sparar på elräkningar är de en mycket klok investering.


  Är dyra pumpar bättre än billiga?

  Även om högkvalitativa pumpar vanligtvis är dyrare betyder det inte att deras funktion är effektivare eller att de håller längre. Faktum är att vissa modeller från billiga tillverkare har fått beröm för deras hållbarhet och effektivitet.


  Hur ofta ska en poolpump servas?

  Om du har en poolpump måste du ta den till en kontroll minst en gång om året. Det är inte så dyrt som du kanske tror, men om det ignoreras kan det leda till problem senare.  Frågor och svar