Laddkabel elbil

Laddkabel elbil

Bäst i test 2022


Laddkabel elbil

En laddkabel till elbil är något som man måste ha om man ska kunna ladda sin elbil helt enkelt. Det finns olika typer av laddkablar beroende på vilken bilmodell ni har. De allra flesta använder sig av en laddkabel Typ2, men det finns även laddkabel typ1. Man kan även välja om man ska kunna ladda i ett vanligt eluttag eller om man ska använda sig av en laddbox. Att ladda i ett vanligt eluttag tar i regel lite längre tid, men kan vara smidigt om man inte har en laddbox eller att man behöver ladda hos någon bekant. Vi har på denna sida valt ut flera laddkablar som vi tycker verkar vara riktigt bra.


Vilken laddkabel elbil

Vi har tittat på flera olika märken och varianter av laddkablar till elbilar. Det är inte lätt att veta vilken man ska välja så vi har valt ut ett flertalet laddkablar till elbilar så att det blir enklare för er att hitta en. Vi har tittat på dessa punkter när vi har valt ut


Pris –  Prisvärda eaddkablar till elbilar

Kvalitet – Hållbara och säkra laddkablar

Effekt - Ska ladda effektivt1. Deltaco – laddkabel elbil Schucko Typ2 Vägguttag

Denna laddkabel är till för alla fordon som använder ett typ2 uttag och som vill ladda med ett vanligt vägguttag. Den har en reglerbar laddström mellan 10A och 16A. Laddeffekten är god och uppnår upp till 3.6KW. Kabeln har en lång livslängd på grund av de silverpläternade anslutningarna. Denna Typ 2 laddkabel har ett bra skydd mot smuts, damm och även fukt vid förvaringen. Den har en kontrolbox med en inbyggd jordfelsbrytare.


Pris cirka 2800 kr


Egenskaper

 • Typ2 laddkabel
 • Klassning IP66
 • Vikt
 • 2,15kg
 • Längd 1,55 meter


2. Luxorparts BEV Typ 2 laddkabel elbil

En billig laddkabel som finns i både 5 meter och 8 meters längd. För under 2000 kronor kan ni köpa denna laddkabel för elbilar av Typ2 uttag. Det är en 3 Fas laddkabel som har en maxeffekt på hela 22KW. Att ladda sin elbil hemma är ett stort plus och något som man måste kunna göra om man äger en elbil. Ska man iväg och det inte finns laddstationer på vägen så är det även bra att kunna ta med sig sin laddkabel så att man kan ladda när man kommer fram.


Pris cirka 1990 kr


Egenskaper

 • Typ2 laddkabel
 • IP55
 • Längd 5 meter eller 8 meter3. Mennekes Typ2 Laddkabel 3fas för elbilar

En vädertålig och populär laddkabel som är till för elbilar med Typ2 uttag. Denna laddkabel är tillräckligt lång för de flesta placeringar, då längden är hela 7,5 meter. Maxeffekten är på 22KW så det går relativt snabbt att ladda elbilen även hemma. Det är en vädertålig laddkabel som har en IP44 klassning som är för utomhusbruk. Vi tycker även detta är en riktigt lång laddkabel för elbil vilket är ett stort plus.


Pris cirka 2800kr


Egenskaper

 • Typ2 laddkabel
 • IP44
 • Längd 7,5 meter4. Mennekes Typ2 Laddkabel 1fas för elbil

En laddkabel för typ2 elbilar som håller ett lågt pris. En laddkabel för dig som inte vill ha en för lång kabel. Denna laddkabel för elbilar är 4 meter lång och använder Fas1. Bra att veta är att den även finns som 7,5 meter. Det är en laddkabel som klarar av dåligt väder då den är IP44 klassad. Kabeln är tillverkar i Tyskland och kvaliteten är god.


Pris cirka 1700kr


Egenskaper

 • Typ2 laddkabel
 • IP44
 • Längd 4 meter eller 7,5 meter5. Mennekes Schuko laddare elbil Typ1

En riktigt kvalitetskabel för dig som är ute efter en bra laddkabel för elbilar typ1. Den har en funktion med hjälp av värmesensorer som drar ner laddstyrkan om det blir för varmt. Det finns självklart även en jordfelsbrytare och laddkabeln är även vädertålig då den är IP65 klassar för utomhusbruk. Det är en laddkabel för elbilar som är tillverkad i Tyskland. Längden är riktigt lång, hela 8 meter vilket gör det enkelt att ladda överallt. En lång laddkabel till elbilar gör att det sällan blir några problem om man ska ladda någon annanstans än hemma. Har man en för kort laddkabel till elbilen och man ska ladda hos en bekant eller något liknande så gäller det att uttaget sitter tillräckligt nära elbilen.


Cirka pris 5000kr


Egenskaper

 • Typ1 laddkabel
 • IP65
 • Längd 8 meter


Allt du behöver veta om laddkabel till elbil


Vilken laddkabel ska man köpa.

Detta beror givetvist på vilken bil ni har köpt. Det kan antingen vara en bil med Typ1 eller en elbil med Typ2 uttag. Vanligast är att det är en bil som använder sig av typ2 uttag för att ladda batteriet. En elbil eller en laddhybrid använder sig av antingen typ1 eller typ2. Man kan säga som så att de flesta bilarna som är tillverkade för Europa använder sig av Typ2 och de bilar för Asien och Usa använder sig av Typ1. Detta kan dock variera lite så en viktig sak att ta reda på innan man köper en laddkabel till elbilen.


Laddkabel elbil typer

Typ2

Typ 2 laddkabel till elbilarna är en flexibla laddkabblar. Detta då de stödjer inte bara likström men även växelström. Den klarar även av både Fas1 och fas3. Laddningseffekten är upp till 43KW. De flesta laddstationer är utrustade med typ2 uttag.

Det är en laddkabel med Eu standard som används av bland annat följande bilmärken:

·        Bmw

·        Audi

·        Kia

·        Hyundai

·        Mercedes

·        Porsche

·        Seat

·        Tesla

·        Skoda

·        Volkswagen

·        Volvo


Typ1

En laddkabel typ 1 laddar med 1-fas växelström och klarar av att ladda upp till 7,4KW. Dessa laddkablar används främst på bilmodeller som kommer från asiatiska bilmodeller. Laddkabel typ 1 har en mindre låsmekanism vilket är ganska bra. När man ska ladda och trycker in låsmekanismen så finns det en brytare som skickar en signal till bilen.


Ladda snabbt

För att kunna ladda så snabbt som möjligt så behöver laddningseffekten (KW) vara så hög som möjligt. Det går snabbast att ladda en elbil med en 3 fas. Men för att kunna göra detta så behöver både elbilen och laddkabeln har stöd för en 3 fas laddning.

Kabellängd

Detta är något som många inte tänker på utan de köper första bästa laddkabel och inte en tanke på att laddkabeln behöver ha rätt längd. Laddkabeln behöver nå från eluttaget och fram till laddenheten på bilen. Tänk på att ofta så är man iväg och behöver ladda bilen från någon annans eluttag. Då kan det vara bra att ha en laddkabel som är lite längre. Kabeln ska även gärna ligga lite ospänd på marken. Det finns mängder med olika längde på laddkablar till elbilar. De vanligaste är dock dessa:

·        3 meter

·        4 meter

·        5 meter

·        7,5meter

·        10 meterVädertålig

Det är viktigt att laddkabeln till elbilen är vädertålig och klassad för utomhusbruk. Detta då det sällan är endast soligt och torrt väder ute. Man vill ju kunna ladda bilen fast det regnar eller snöar ute. Du behöver även tänka på att ta hand om laddkabeln genom att torka av den och hålla den ren och fräsch efter varje användning. Då kommer även kabeln att hålla längre.


Laddboxar

Välj en laddkabel som fungerar både till laddboxar som finns vid mackar och köpcenter, samtidigt som laddkabeln även går att använda för att ladda elbilen hemma. Det finns många laddboxar i Sverige just nu, över 12000 stycken och det byggs nya varje dag.


Laddkablar för eluttag

Det finns massor av laddkablar att välja mellan när man ska köpa en laddkabel till elbilar som man kan ladda från ett vanligt eluttag. Tänk dock på att det kan vara betydligt säkrare att köpa en laddkabel som har värmesensorer så att vägguttaget aldrig blir för varmt.

Värmesensorer

I de bästa laddkablarna finns det värmesensorer som sänker laddningen om det börjar bli för varmt. Detta är något som ni ska titta efter så det finns i den ni tänker köpa. Då avbryts laddningen om värmen blir för hög.


Laddbox

Vi tycker att det bästa sättet att ladda en elbil på hemma är med en installerad laddbox. En laddbox gör så att det går att ladda elbilen snabbt, vilket givetvist är något som alla vill. Man vill ju inte behöva vänta längre än vad man behöver när man ska ladda bilen. Det finns många fördelar med en laddbox och några är att du kan bland annat optimera laddningen, använda dig av en timer samt att se statusen på ett enkelt sätt. Du kan läsa mer om laddboxar här.

Det finns många olika typer av elbilar på marknaden, var och en med sina egna unika laddningsbehov. Det kan vara förvirrande att veta vilken typ av laddare du ska köpa till din elbil, men den här guiden hjälper dig att förstå de olika typerna av laddare som finns tillgängliga och vilken som är bäst för dig.


Långsamma laddare

Långsamma laddare, iblandkallas de även långsamma förvandlingsladdare, kan inte återföra el till ett batteri. Detta gör att du bara kan använda en långsam laddare vid hushållsström så attdu inte överskrider den effekt som hushållsströmmen har. Med en långsam laddare kan du ladda upp till 10 km/h och du behöver ingen kabel för att ansluta den till bilen.


Laddkabel

En laddkabel används för att koppla in en laddare till ett eluttag. De flesta laddkablar har en kontakt som matchar den på bilen och de kan vanligtvis anslutas till ett uttag som har antingen 3 eller 4-fas ström. Om du inte äger en laddare till elbilar så behöver du en laddkabel och strömadapter så att du kan plugga in den i vanligt eluttag på din väg hem.


Med en laddkabel kan du ladda bilen hemma med hjälp av en laddare. Du kan också köpa en separat laddbox som du sedan ansluter till laddkabeln. Med hjälp av en laddbox kan du laddaelbilen snabbare än om du använder en laddare som är ansluten till ett vanligt eluttag.


När du ska välja en laddkabel till elbilen finns det några saker att tänka på. Kontrollera att laddkabeln är vädertålig och klassad för utomhusbruk, eftersom det inte alltid är soligt och torrt ute. Se till att kabeln har en värmesensor så att vägguttaget aldrig blir för varmt. Köp en laddkabel som har en kontakt som matchar den på bilen.
Laddning av elbil

På sommaren kan det vara soligt och varmt när man väljer att ladda elbilen, medan det kan vara kallt och blåsigt under vintern. Den här guiden hjälper dig att förstå de olika typerna av laddare som finns tillgängliga och vad som är bäst för just dig.


Vad kostar en laddkabel till elbil?

En bra laddkabel till elbilar kostar cirka 2000 kronor
Frågor och svar