Kodlås

Bästa kodlås ytterdörr

Bäst i test 2022


Bästa kodlås till ytterdörr & altan

Ett kodlås till en ytterdörr är en väldigt bra investering. Fördelarna med ett bra kodlås till en ytterdörr är många. Men främst av allt är att både säkerheten är hög samt att du slipper oroa dig för att du sa glömma bort nycklarna någonstans. Ett elektroniskt kodlås öppnas inte med en nyckel utan antingen med en nyckelbricka, mobiltelefon eller en sifferkod. Det är väldigt smidigt att använda och passar perfekt för barnfamiljen som är orolig för att barnen ska tappa bort hemnyckeln. Vi har på denna sida valt ut flera kodlås som vi tycker är de bästa kodlåsen.

Bästa kodlås till ytterdörr & altan

Vilket kodlås till ytterdörr

Vi har valt ut flera kodlås för att se vilken vi tycker verkar vara den bästa. Vi har tittat på olika punkter för att få fram det kodlås som har det som vi tycker är extra viktigt. Det vi har tittat på är bland annat följande punkter:

 • Säkerhetsklassat
 • Egenskaper
 • Pris


Yale doorman L3 family
5star


1. Yale doorman L3 family

Det klart bästa kodlåset för ytterdörren anser vi är Yaledoorman L3. Den har alla egenskaper man kan önska sig samtidigt som det är enkelt att använda för hela familjen. Låsa upp kodlåset till ytterdörren gör man enkelt genom något av dessa tre alternativ. Lås upp med en kod, en nyckelbricka eller helt enkelt med mobilen. Mycket smidigare än så kan det inte bli. Har man gäster hemma eller väntar sig ett besök av en hantverkare, ja då kan man helt enkelt ställa in tillfälliga koder. Detta kan du även göra smidigt och enkelt genom mobiltelefonen. Vill man ha lite extra saker så går det även att få till en inbyggd dörrklocka samt en automatisk låsning. I detta prisvärda paket så får man även en Wifi hubb. Hubben är den som kommunicerar till kodlåset samt routern. Bra att veta är att man även kan låsa upp dörren med hjälp av bluetooth på mobilen.

Godkänt av försäkringsbolag låsklass 3


Pris cirka 5800 kr

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 3 (Godkänt av försäkringsbolag)
 • Styr låset på distans
 • Bästa kodlåset för ytterdörrar & altandörrar
 • Enkelt att installera


Id lock 150 kodlås
5star


2. Id lock 150 kodlås

Ett bra elektroniskt kodlås för ytterdörrar som faktiskt är riktigt prisvärt. Att byta ut det gamla vanliga nyckellåset till ett kodlås har flera fördelar som att du slipper tänka på nycklarna utan istället kan öppna kodlåset med en pinkod eller en nyckelbricka. Med tillbehöret Z-wavemodul  gör att du kan öppna och låsa dörren oavsett var du är i huset. Det kan ju vara ganska skönt om man har gått och lagt sig och inser att man har glömt att låsa ytterdörren eller altandörren. Då är det ju smidigt att låsa dörrarna från sängen. Själva displayen på kodlåset är av en touch modell vilket har sina fördelar så som att det blir ett betydligt mindre slitage samt att det faktiskt är mer hygieniskt. Touchdisplayen är självklart bakbelyst så att det ska synas bra även om det är mörkt ute. Den är tillverad för att klara av vårt klimat i Norden på ett bra sätt.


Godkänt låsklass 3

Pris cirka 4200 kr

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 3
 • Touchdisplay3. Yale doorman classic

Yale doorman classic är ett billigt kodlås som passar alla som vill ha ett prisvärt digitalt lås till sitt hem. Du kan både låsa upp och se när någon öppnar dörren. Allt sker väldigt enkelt och smidigt i appen som du kan ha i mobiltelefonen.  Du kan även låsa upp med en kod eller en nyckelbricka. För extra säkerhet så kan du ställa in automatisk lås på kodlåset. Då behöver du aldrig oroa dig för att barnen har glömt att låsa. Du kan schemalägga koder så att de endast fungerar olika tider. Ja det finns massor av trevliga egenskaper i detta kodlås för dörrar.  Ett smart och bra elektroniskt kodlås som är både enkelt att installera samt att använda. När man väl har skaffat sig sitt första kodlås är det svårt att vara utan ett. Detta är ett lite billigare kodlås om man jämför med Yale doorman L3. Dock så har detta kodlås låsklass2 medans L3 har låsklass 3. 


Godkänt låsklass 2

Pris cirka 3700 kr

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 2
 • Billigt kodlås till ytterdörr


Yale linus family för lägenhet
4star


4. Yale linus family för lägenhet

Ett kodlås för lägenheten, perfekt för hela familjen. För dig som bor i en lägenhet och vill ha ett kodlås istället för nycklarna så är detta ett bra val. Det är ett kodlås tillverkat för just lägenheter och den är väldigt enkel att installera utan något ingrepp i dörren.  Du kan sedan styra låset som du vill som exempelvis en schemalagd öppning eller öppna åt rörmokaren genom mobilen. I detta paket så får du med både en trådlös knappsats samt wifi-hubben. Bra att veta är att den är kompatibel med flera andra smarta saker så som Google Assistn, IFTTT, Alexa, Phioilps hue-system samt Airbnb. Du kan ställa in fler koder än vad du behöver, upp till 222 koder går att få in i systemet. Kodlåset är godkänt i låsklass 2A enligt SSF 3522:1


Bästa kodlås lägenhet

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 2A
 • Kodlås för lägenhet
 • Passar hela familjen


Köpguide kodlås ytterdörr

Säkerheten kodlås ytterdörr.

Ett säkert sätt att ta sig in i ditt hem, men också en stor flexibilitet. Det finns olika typer av kodlås för ytterdörrar med olika funktioner som du kan välja mellan. Viktigt är att du känner dig bekväm med valet och att det passar dina behov perfekt. Det måste vara tillräckligt enkelt att använda för alla som bor i huset samtidigt som det måste vara lätt att använda även för alla de personer som du vill ge en tillfällig åtkomst.

Det finns många olika typer av dörrkodslås på marknaden. Det viktigaste är att de ska vara lätta att använda för alla i ditt hushåll, oavsett ålder eller teknisk förmåga. De måste kunna öppnas utan alltför stora problem och smidiga rörelser samtidigt som de alltid är tillräckligt säkra för att förhindra oönskad åtkomst.

Det finns många olika typer av kodlås på marknaden, men det viktigaste är att de ska vara lätta att använda för alla i ditt hushåll. Ett kodlås är ett utmärkt sätt att skydda ditt hem och kan monteras av dig själv utan att du behöver några specialverktyg. De flesta kodlås är också godkända av försäkringsbolagen. För extra säkerhet kan du överväga ett kodlås som använder fingeravtryck för att låsa upp. Detta gör det mycket svårare för inbrottstjuvar att ta sig in.


Hur fungerar ett kodlås .

Ett kodlås försöker skydda ditt hem genom att använda en kod, mobiltelefon, tagg eller ett fingeravtryck som identifierare. Du anger helt enkelt koden och dörren öppnas. Systemet fungerar med radiovågor, men du behöver inte öppna dörren för att det ska fungera. Det är mycket lätt och enkelt att använda, vilket gör det perfekt för alla i ditt hushåll oavsett ålder eller teknisk förmåga.


Vilka typer av kodlås finns det?


Ett nyckellöst dörrlås är en typ av lås som inte använder någon nyckel alls. Det kan öppnas med en kod, ett fingeravtryck eller till och med med hjälp av din telefon. Den här typen av lås är perfekt för dem som inte vill bära runt på en nyckel eller oroa sig för att förlora den.

Ett kodlås kan vara ett bra sätt att skydda ditt hem. Om du väljer ett kodlås med nyckelring, fingeravtrycksläsare eller annan funktion är upp till dig. Det viktiga är att dörrlåset ska vara enkelt och snabbt att använda och inte ta för mycket plats så att det inte utgör ett problem när du öppnar och stänga dörren.

Om du vill hålla ditt hem och din familj säkra rekommenderar vi definitivt ett kodlås som det vi recenserade ovan. Ett kodlås skyddar mot stöld och inbrottstjuvar och kan vara en trygghet för många.

Säkerheten har högsta prioritet för många husägare, och ett kodlås är ett av de bästa sätten att skydda din egendom. Ett kodlås är en typ av lås som kan öppnas med en särskild kod, som kan anges på en knappsats eller med hjälp av en fingeravtrycksläsare. Du behöver inte ha nyckeln med dig för att öppna dörren, vilket kan vara mycket användbart, t.ex. om du har glömt din nyckel någonstans.

Nedan följer några av de vanligaste typerna av kodlås:


-Kod

Det vanligaste och enligt oss det smidigaste är helt enkelt en kod. Man skriver då helt enkelt in en kod bestående av ett par siffror så öppnas sedan dörren. Man kan även skapa fler koder som fungerar och även tillfälliga koder som kan vara perfekt för exempelvis sotaren.

Ett kodlås med ett numeriskt eller alfanumeriskt tangentbord är en av de vanligaste typerna av kodlås på marknaden idag. Du kan öppna den med en fyrsiffrig kod eller med siffror och bokstäver. Det finns också nyckelringar som fungerar med dessa lås, vilket gör dem perfekta för alla i hushållet oavsett ålder eller teknisk förmåga.


-Fjärrkontroll

Vissa kodlås kan öppnas på distans, till exempel med hjälp av en smarttelefon eller nyckelknippa. Den här typen av lås är perfekt för dem som ofta är glömska och inte vill bära runt på en nyckel. Allt du behöver är fjärrkontrollen och du kan öppna dörren från distans.


-Mobilapp

Det finns även kodlås till ytterdörrar som man kan låsa upp med en mobilapp. Även en mobilapp tycker vi är väldigt smidigt och enkelt att använda sig av. Speciellt för alla de som aldrig går någonstans utan sin mobiltelefon.

Ett smart lås är en typ av kodlås som kan styras från en telefon eller dator. Den här typen av lås är perfekt för dem som vill ha den ultimata säkerheten och bekvämligheten. Med ett smart lås kan du öppna dörren med din telefon från var som helst i världen


-Fingeravtryck

Det finns en del kodlås där man använder sig av ett fingeravtryck för att låsa upp.

Vissa kodlås läser faktiskt av dina fingeravtryck för att öppna vilket gör det mycket svårare för inbrottstjuvar att ta sig in i dem. Denna typ av kodlås är perfekt för dem som vill ha den ultimata säkerheten för sitt hem. Man sätter fingret på läsaren och dörren öppnas.

Detta är inte så vanligt ännu bland vanliga bostäder än.


-Nyckelbricka ”tagg”

Med en nyckelbricka eller en så kallad tag så kan man ansluta den till ett kodlås på ytterdörren. Den öppnar dörren när man rör den nära sensorn vid låset. Det finns många olika typer av nyckelringar som fungerar med kodlås, men vi anser att den bästa är en nyckelring som har en tagg. Anledningen till detta är att det är mycket lätt att använda och du behöver ingen nyckel för att öppna dörren. Den är perfekt för dem som vill ha snabb och enkel åtkomst utan att behöva bära runt på en nyckel.


-Kodlås med röstigenkänning

Med den här typen av kodlås kan du tala genom dörren när du öppnar den. Det som är bra med det är att även om du har händerna fulla kan du öppna dörren själv utan problem. Ett bra exempel på detta är Google Home Mini Voice Assistant - White, som ansluts via Bluetooth till ett smart kodlås.


Flera fördelar med ett kodlås .

 • För alla personer i ditt hushåll, oavsett ålder eller teknisk förmåga.
 • Du behöver inte öppna dörren för att den ska fungera.
 • Det är mycket enkelt och lätt, vilket gör den perfekt för alla som bor med dig!
 • Du kan låsa eller öppna på avstånd när du inte är hemma


Säkerheten

Det är oerhört viktigt att ditt hem är tryggt och säkert, och därför rekommenderar vi alltid ett bra kodlås. Ett kodlås ger ett extra skydd mot stöld eftersom du inte kan ta dig in i huset utan att ange rätt åtkomstkod.


Kodlås och försäkring

Det är viktigt att ni kolla upp så att det kodlås som ni köper även gäller för just din hemförsäkring eller villaförsäkring. De flesta kodlås som säljs idag är godkända även av försäkringsbolagen.


Montera ett kodlås dig själv

De flesta kodlås är mycket lätta att montera själv och kräver inga specialverktyg. Det är en bra idé att ta reda på om du behöver hjälp av en fackman med installationen i just ditt fall, men i de flesta fall kan du göra det själv.

Hur lätt är kodlåset att använda?

Det vanligaste och enligt vår åsikt mest bekväma är helt enkelt en kod. Du anger helt enkelt en kod som består av några få siffror och dörren öppnas. Du kan också skapa fler koder som tillfälliga som kan vara perfekta för till exempel hantverkare eller din trevliga svärmor.


Hur jag bäst rengör mitt kodlås?

Det bästa sättet att rengöra kodlåset är med en trasa och varmt tvålvatten. Undvik rengöringsmedel som innehåller blekmedel eller andra kemikalier eftersom detta kan skada låsets yta.


Hur ändrar jag koden?

För att ändra koden på din knappsats måste du komma in i programmeringsläget. Detta kan vanligtvis göras genom att trycka på en viss sekvens av knappar på knappsatsen. När du väl äri programmeringsläget måste du ange din fyrsiffriga kod en gång. Därefter bör du få ett meddelande med texten "Ange de sista fyra siffrorna i den nya PIN-koden". Ange den nya fyrsiffriga PIN-koden och tryck på OK. Knappsatsen kommer nu att återställa sig själv till fabriksinställningarna så den är redo att användas!Frågor och svar