Minigrävare

Minigrävare

Bäst i test 2022


Minigrävare

En minigrävare är en mindre modell av en grävmaskin. Dessa är extremt bra att använda på exempelvis en trädgård eller en mindre gård. En minigrävare finns i flera olika viktlasser från 500kg upp till 2 ton. Det finns även större modeller, men dessa är de vanligaste. En minigrävare är i regel ett väldigt bra köp för en företagare som behöver gräva eller ska lägga grusuppfarter hos kunder. Istället för att hyra en minigrävare så är det ofta bättre att köpa en, som man sedan själv kan hyra ut de stunder man inte har användning av den.


Minigrävare

Vilken minigrävare

Vi har tittat på sex stycken riktigt bra minigrävare som alla har sina olika fördelar och användningsområden. Det vi har tittat främst på i vårt urval av den bästa minigrävaren är följande:


Pris –  En minigrävare är ganska kostsam, men det finns billiga minigrävare

Kvalitet – Kvaliteten är viktigt likaså hållbarheten

Larvben eller hjul - Den ska vara lätt att arbeta med1. Minigrävare XN08

Här har vi en mindre men dock väldigt hållbar och stark minigrävare. Denna modell har en vikt på 880 kg och använder sig av ett larvband för att röra på sig. Ett larvband har både sina för och nackdelar. Köper man en minigrävare med larvband så behöver man inte oroa sig för att köra fast någonstans. Däremot så brukar larvbanden göra mer åverkan på underlaget man står och arbetar på. Man får med en grävskopa med tänder.

En minigrävare för mindre grävningar


Pris ca 99900 kr


Egenskaper

 • Driftsvikt 880kg
 • Grävskopa bredd 380mm
 • Larvband
 • Max grävdjup 1650mm
Minigrävare XN08


2. Minigrävare XN10

Precis som med XN08 så använder sig minigrävaren XN10 av larvband för att röra på sig. Minigrävaren har en stark motor på 7kW och ger ett arbetstryck på 16MPa. Detta är en smidig och riktigt prisvärd minigrävare som kommer från Werkraft. Werkraft i sig är ett välkänt märke inom maskiner. Det följer även med en lagom stor grävskopa med en bredd på 380mm, den är även utrustad med tänder.

En minigrävare för mindre grävningar

 

Pris ca 85000 kr


Egenskaper

 • Driftsvikt 880kg
 • Grävskopa bredd 380mm
 • Larvband
 • Max grävdjup 1400mm


Minigrävare XN10


3. Minigrävare XN12

Minigrävare på 1 ton, ja eller snarare 1270 kg är denna fantastiska minigrävare från Werkraft. Det är en minigrävare som gör alla grävarbeten till en fröjd. Med den starka motorn som har en effekt på 11,2kW så får ni det mesta gjort på ett nafs. Det följer med en lagom stor grävskopa på 380mm, samt det finns massor av tillbehör att köpa till. Varför inte även uppgradera med en planerskopa eller en räfsa. Oavsett om ni köper till extra utrustning till XN12 så får ni en väldigt bra och prisvärd minigrävare som passar för alla mellanstora grävarbeten.

 

Pris ca 130 000 kr


Egenskaper

 • Driftsvikt 1270kg
 • Grävskopa bredd 380mm
 • Larvband
 • Max grävdjup 1615mm


Minigrävare XN12


4. Minigrävare XN16

En större minigrävare som klarar av tyngre arbeten och djupare grävdjup. Det är en hållbar och slitstark minigrävare från Werkraft som håller en god kvalitet. Werkraft är ett populärt märke av minigrävare och det är inte så konstigt då deras maskiner alltid håller en god kvalitet och ett lågt pris. Även denna minigrävare är riktigt prisvärd. Skopan är stor med en bredd på 460mm och motorn är kraftfull på 10kW.


Pris ca 185 000 kr


Egenskaper

 • Driftsvikt 1600kg
 • Grävskopa bredd 460mm
 • Larvband
 • Max grävdjup 2150mm


Minigrävare XN16


5. Minigrävare XN18

En 2 tons minigrävare är denna XN18. Vikten är 1800 kg vilket gör hela minigrävaren både kraftfull och väldigt hållbar. Det är en populär och effektiv minigrävare från Werkraft som levererar ett arbetstryck på hela 22MPa. Det följer med en bred skopa på 460mm vilket gör att den minigrävaren redan från start är redo för större grävarbeten. Med denna grävmaskin så kan ni gräva ner till 2150mm, vilket räcker gott och väl till de flesta uppgifterna man kan tänkas behöva.

2 tons minigrävare för tyngre och större grävarbeten.


Pris ca 210 000 kr


Egenskaper

 • Driftsvikt 1800kg
 • Grävskopa bredd 460mm
 • Larvband
 • Max grävdjup 2150mm


Minigrävare XN18


6. Minigrävare XN20

En grym 2 tons minigrävare som klarar av de mesta grävarbeten. Motorn levererar ett arbetstryck på 22MPa med en motor på 10kW. Det följer med en skopa med tänder på 460 mm vilket gör att ni kan vara igång direkt. Denna minigrävare passar perfekt för både VVS företag och för elektriker och byggare. Oavsett så finns det mängde med uppgifter som just denna minigrävare klarar av. Den är smidigt och enkel att styra och att manöverera, precis som en minigrävare ska vara.

2 tons minigrävare för tunga arbeten.


Pris ca 275 000 kr


Egenskaper

 • Driftsvikt 2000kg
 • Grävskopa bredd 460mm
 • Larvband
 • Max grävdjup 2150mm


Minigrävare XN20

Köpguide minigrävare

När du ska köpa en minigrävare så är det flera saker att tänka på. Det första och allra viktigaste är att verkligen fundera ut på vad ni har tänkt att använda minigrävaren främst till. Detta då det kan finnas en hel del med tillbehör som man kan tänkas behöva köpa till.

Det är även bra att funderar på vilken slags modell av minigrävare ni behöver. Är det en minigrävare på hjul eller en på larvband. De olika modellerna har sina för och nackdelar som kan vara extra bra att veta.

Behöver ni köpa en minigrävare eller räcker det kanske med att hyra en grävmaskin istället? Ja detta är en stor sak att verkligen fundera på. En minigrävare kostar i regel från 85000 kronor och uppåt så det är en ganska stor investering för många små företagare och privatpersoner. Ska du hyra en minigrävare så kan det bli betydligt billigare. Men har man mycket arbete framför sig med en minigrävare så är det oftast mest ekonomiskt att faktiskt köpa sig en.

 

Tillbehör minigrävare


Grävskopa

Grävskopan är den del som gräver i marken. Den finns med och utan tänder. Men vanligtvist så kommer den med tänder. Det finns massor av olika storlekar på grävskoporna. När man köper en minigrävare så ingår det i regel en skopa. Men det kan ofta vara bra att köpa en extra som kanske är mindre eller större än den som redan ingår.


Planerskopa

En planerskopa används främst till att plana till marken. Ofta när man bygger ett nytt hus så vill man ju även ha en fin trädgård. Att då använda en minigrävare med en planerskopa är ett effektivt sätt att platta till trädgården med. Med ett bra förarbete med en planerskopa så kommer hela trädgården och gräsmattan få ett perfekt resultat.


Räfsa

Tjälkrok

Snabbfäste

Jordborr

Timmergrip

Trailer


Minigrävare 1 ton

Minigrävare 2 ton

Det finns massor av olika tillverkare av minigrävare och några av de mest populära märkena är:

 • Rototilt minigrävare
 • Doosan minigrävare
 • Yanmar minigrävare
 • Bobcat minigrävare
 • Kubota minigrävare
 • Abelco minigrävare
 • Cramo minigrävare
 • Cat minigrävare
 • Hanix minigrävare
 • JCB minigrävare
 • Volvo minigrävare
 • Komatsu minigrävare
 • Neuson minigrävare
 • Takeuchi minigrävare


Minigrävare användningsområden

En minigrävare har massor med användningsområden och tillfällen då det passar bra att använda en minigrävare. Ska man exempelvis göra mindre arbeten på tomten som exempelvis en dränering eller anlägga en gång. Ja då är en minigrävare det bästa valet. Anledningen är enkelt, en minigrävare är liten och smidig och tar sig enkelt in på tomter och bakgårdar. De väger inte heller så mycket så marken under tar inte större skada. Du kommer även åt mycket enklare med en mindre grävmaskin om du har trånga utrymmen.

Ofta så behöver man dräner huset och då är en minigrävare väldigt bra. Du slipper gräva för hand, vilket både tar extremt lång tid och du slipper åverkan på tomten som en stor grävmaskin i regel gör. Du kan faktiskt använda en minigrävare för att gräva en hel husgrund eller att gräva hålet till poolen.

Behöver du transportera minigrävaren så är även det väldigt enkelt och smidigt.


Gräva större utrymmen

Ska du gräva hål så är en minigrävare ett perfekt val. Den fungerar lika bra för mindre hål som med stora hål. En stor grävning kan vara början till en pool eller en husgrund. Det fungerar väldigt bra till att gräva dräneringar och andra mindre arbeten.


Trädgården

I trädgården finns det massor av användningsområden för en minigrävare. Ska ni gräva ett mindre dike till eller kanske plantera lite snygga träd så fungerar även det helt perfekt med en minigrävare.


Riva uthus

Du kan använda en minigrävare till ett rivningsprojekt av exempelvis ett uthus som ska rivas. Ja då går det i regel jätte bra att använda sig av en minigrävare.

 

 

Allt du behöver veta om en minigrävare

En minigrävare är en mindre modell av en grävmaskin. Den har samma funktioner men är helt enkelt mindre byggd. Att den är mindre har sina fördelar och de är i regel väldigt lättanvända.

En minigrävare har en hytt som föraren sitter i. Det är i hytten som man styr hela minigrävaren enkelt med spakarna.

Motorn är det som driver hela minigrävaren och det är grävmaskinisten som styr hela minigrävararen från hytten.

Minigrävare rör sig med hjälp av antingen fyra hjul eller med ett larvband. Vanligast är att en minigrävare har larvband.


Larvband

Larvbanden är både enkla att köra med och de förstör inte heller underlaget speciellt mycket. Det finns larvband av både gummi och av stål. Vilket som är bäst beror i regel på vilka arbetsuppgifter ni ska göra.


Hjul

Det finns de minigrävare som istället för larvbanden har hjul att röra sig framåt och bakåt med.


Storlek

Det finns väldigt många olika storlekar att välja mellan när man ska köpa en minigrävare. Du bör titta på alla mått som finns att läsa om innan du väljer en. Detta då det kan skilja ganska mycket på både höjd och bredd på en minigrävare. En liten och smidig minigrävare kommer åt på de mer svåråtkomliga ställen bättre än en större modell. Däremot så kan istället räckvidden på armen vara mindre.


Vikt

Vikten är en faktor att ha med i beräkningen. Detta då en större och tyngre modell av en minigrävare kan riskera att förstöra underlaget den arbetar på mer. Det är även dyrare och svårare att frakta en tyngre modell.


Grävdjup

Grävdjupet är en faktor att tänka på. Detta är ju hur djup din minigrävare kan gräva från den plana marken grävmaskinen står på. Det är i regel bättre att köpa en minigrävare som kan gräva lite djupare än vad ni har beräknat att den ska kunna. Man vet som sagt aldrig när man kan behöva gräva djupare. Ofta så kan man i regel åtminstone gräva runt 200cm vilket faktiskt räcker ganska långt. Men behöver man gräva djupare så är det en punkt ni ska jämföra mellan alla de minigrävare ni är intresserade av.

 

Grävhöjd

Precis som med grävdjupet så är även grävhöjden en punkt att se över lite extra mycket. Detta är hur högt ni kan gräva om ni exempelvis behöver komma åt en högre punkt. Det finns flera anledningar till att ha en bra grävhöjd.


Motor

Motorn är ju själva hjärtat i minigrävaren och inget som man bör snåla in på. En minigrävare kommer att få arbeta tufft och behöver rejält med kraft. Så välj först och främst en minigrävare med en rejält kraftfull motor. Man vill inte bli lidande av att minigrävaren inte orkar med de uppgifter den får.

 

Använda en minigrävare

När du ska använda en minigrävare så ska du göra så här för att säkert och bra arbete

 1. Läs bruksanvisningen
 2. Kontrollera
 3. Testa maskinen

 

Läs bruksanvisningen

Man ska alltid börja med att läsa den information som följer med när ni köper en minigrävare. Där står allt ni behöver veta om maskinen och dess funktioner. Säkerheten är viktig så att man inte skadar sig själv eller andra vid arbetet med minigrävaren

Kontrollera

Kontrollera alltid alla kablar, vätskor och alla slitdelar innan ni startar och börjar arbeta med minigrävaren. Det är viktigt så inga delar fattas eller är trasiga. Byt ut delar som börjar visa slitage så att ni inte riskarer en trasig maskin. En maskin med trasiga delar kan vara en skaderisk.

Testa alltid maskinen

Testa alltid maskinen innan ni börjar arbeta fullt ut med den. Testa så att maskinen fungerar i alla axlar och att bromsar tar bra och stabilt. Testa så att det går att köra framåt samt att backa och svänga. Testa och lyft grävskopan och prova så att alla delar är som det ska vara.Vad kostar en minigrävare

En minigrävare kostar allt mellan 80 000 kronor och upp till 300 000 kronor. Allt beror på vilken storlek ni väljer att köpa.


Finns det larvben på en minigrävare?

Ja det finns minigrävare med larvben. De är oftast väldigt bra att arbeta med.
Frågor och svar