Svetshjälm

Bästa svetshjälmen

Bäst i test 2022


Bästa svetshjälmen

En svetshjälm är något som alla som ska svetsa måste använda sig av. En svetshjälm skyddar bland annat ögonen från det extremt starka ljus som uppstår när man svetsar. Svetshjälmen skyddar även mot andra olyckor så att köpa en bra godkänd svetshjälm är en viktig del att ta tag i innan man börjar svetsa. En svetshjälm ska gärna ha en automatisk bländare som startar så fort man startar svetsen. Den ska även ha ett bra friskluftintag samt immskydd. Det finns fler funktioner som kan vara bra så som att den kan vara uppfällbar eller ha andra bra funktioner. På denna sida kan ni läsa om de svetshjälmar som vi tycker verkar vara de allra bästa svetshjälmarna i år.


Bästa svetshjälmen

Bästa svetshjälmen

Vi har valt ut flera svetshjälmar som vi tycker håller den höga kvalitet som den bästa svetshjälmen ska göra. Vi har valt ude dessa svetshjälmar genom att titta på bland annat följande punkter

Pris – Prisvärda hjälmar

Kvalitet – Hög kvalitet

Avbländning - automatisk nerbländare

Luft - Friskluft

Immskydd - Motverkar den imma1. 3m speedglas Xterminator

3M svetshjälm speedglas 100 finns i flera olika modeller och ni kan se längre ner på sidan ännu flera modeller och utseenden av denna populära svetshjälm. Svetshjälmen har många väldigt bra fördelar som exempelvis det automatiska svetsskyddet som bländar ner automatiskt. Detta gör att du ser klart även om du har svetshjälmen på. En svetshjälm skyddar inte bara ögonen från det starka ljuset utan även för andra skador som kan uppstå. Detta är en väldigt bekväm svetshjälm som inte alls känns tung eller otymplig utan den sitter skönt på plats.


Egenskaper

 • Siktyta 44x93mm
 • 2 sensorer
 • Driftstid 1500 timmar
 • Batteri lithium 3 volt
 • Svetsglas 100V


3m speedglas Xterminator
5 star


2. Svetshjälm 3m Speedglas 9100X

En annan modell av svetshjälmar från 3M är denna serie med svetsglas 9100. Detta är en populär svetshjälm som har ett utökat skydd och har även väldigt bekväma huvudband så att svetshjälmen ska sitta riktigt skönt.  Svetshjälmen har en förseningsfunktion som även är ställbar mellan 40-1300ms. Svetshjälmen skyddar mot UV och IR i alla lägen. Med hjälp av utandningsventilerna på sidan av svetshjälmen så leds andningsluften ut. Detta gör även att risken för att få imma på svetsglaset minskar. Med sidofönstren så får man även ett större synfält.


Egenskaper

 • Siktyta 54x107mm
 • 3 sensorer
 • Driftstid 2500 timmar
 • Solar cell
 • Svetsglas 9100X


Svetshjälm 3m Speedglas 9100X
5 star


3. Rimac svetshjälm

En billig svetshjälm från Rimac med en god siktyta. Denna modell från Rimac har nedbländande glas och en siktyta på 100x49. Svetshjälmen sitter stabilt på huvet och den låga vikten på 520 gram känns knappt. Svetshjälmen drivs av solcell och 2 st lithiumbatterier. Man ska alltid använda sig av något skydd när man ska svetsa, annars riskerar man allvarliga skador på exempelvis ögonen. Men genom att använda sig av en godkänd svetshjälm som exempelvis Rimac så har man ett väldigt gott skydd.

 

Egenskaper

 • Siktyta 100x49mm
 • Billig svetshjälm
 • Solar cell lithiumbatterier


Rimac svetshjälm
5 star


4. Telwin svetshjälm

En prisvärd svetshjälm från Telwin som fungerar bra för Tig, Mig, Mag och Mma svetsning. Glaset är ett LCD-glas som även mörknar när du tänder svetsen. Detta är givetvist väldigt effektivt när man ska svetsa. Svetshjälmen från Telwin har som sagt automatisk avbländning som drivs av solcell samt två lithium batterier. En fördel med denna svetshjälm är den extra stora siktytan som är på hela 100x67mm. En svetshjälm för den som vill ha en större siktyta på sin svetshjälm. En stor siktyta kan vara väldigt fördelaktigt när man ska svetsa vissa produkter.

 

Egenskaper

 • Siktyta 100x67
 • Automatisk avbländning
 • Stor siktyta


Telwin svetshjälm
4 star


5. Svetshjälm 3M speedglas 9100Fx uppfällbar

En uppfällbar svetshjälm med det automatiska nedbländande 9100x svetsglaset. Den stora fördelen med denna svetshjälm är att man även kan lyftas upp och man trots detta har ett stort klart skyddsvisir som underlättar när man exempelvis behöver avbryta svetsningen för att slippa något.  Svetsvisiret i sig har en automatisk avbländningsfunktion som även är ställbar med omslagstiden. Ett smart utandningssystem gör att luften leds ut på sidorna, vilket i sig motverkar imma på svetsglaset. Imma är något som annars kan vara ett stort problem när man ska svetsa.

 

Egenskaper

 • Uppfällbar
 • motverkar imma
 • stort skyddsvisir


Svetshjälm 3M speedglas 9100Fx uppfällbar
5 star


Snygga 3M svetshjälmarHär har vi några snygga svetshjälmar från 3M som alla har ett svetsglas på 100V. 

Man behöver inte längre använda sig av de äldre tunga och mindre snygga svetshjälmarna. Dessa nya svetshjälmar både ser bättre ut samt är betydligt bättre.


Köpguide svetshjälm

Det finns flera olika typer av svetshjälmar. Innan vi går och handlar bör vi veta vad vi behöver och hur vi ska använda den. Den här hjälmen kan verkligen rädda oss! Vi kommer att förklara alla detaljer i den här artikeln.


Om du planerar att köpa en svetshjälm så finns det flera fördelar, genom att göra det är chansen stor att även ditt arbete blir mycket bättre. Hjälmens syfte är att skydda oss från ultraviolett strålning som kan orsaka synproblem. Vi rekommenderar att du använder den bästa svetshjälmen som finns för din bästa säkerhet.


Svetshjälmen gör så att du enkelt kan se svetsningen. Det innebär att vi kan titta genom glaset på det vi svetsar och att det under glaset finns ett skuggband som skyddar våra ögon från starkt ljus och ultravioletta strålar. En av de viktigaste delarna av en svetshjälm är att den ger klar sikt i alla ljusförhållanden.

Vissa hjälmar har justerbara mörkernivåer, andra har det inte eftersom de arbetar med en fast ljusstyrka. Mörkernivån bör justeras beroende på mängden solljus och andra ljuskällor på arbetsplatsen. Oftast så har svetshjälmen en automatisk nedbländare som kan skydda oss från både starkt ljus och ultraviolett strålning, det är vad vi behöver för svetsning.


Friskluft

När man arbetar med en svetshjälm så är det även viktigt med friskluft. Att använda en svetshjälm under lång tid kan orsaka andningsproblem, trötthet och huvudvärk. Därför är det viktigt att hjälmen har ett fönster med god ventilation. Många bra svetshjälmar har ett riktigt bra ventilationssystem som även hjälper till att förhindra imma på svetsglaset. Det finns även de svetshjälmar som använder sig av ett fläktsystem som blåser in friskluft i svetshjälmen.


Vikt

En annan viktig del av en svetshjälm är dess vikt. Om vi arbetar länge med hjälmen, desto lättare blir det att använda den ju lättare den är. De nyare lite bättre modellerna av svetshjälmar väger i regel inte så mycket och har en mycket god komfort.

När man köper en svetshjälm bör man även kontrollera kvaliteten på svetsglaset och om det uppfyller alla säkerhetsnormer. Glasets tjocklek är också viktig eftersom det skyddar oss från skador om något träffar oss.

Om du använder en svetshjälm med fast ljusstyrka ska du se till att den har en automatisk dimmer. Det blir mycket lättare för dig att se svetsprocessen. Att man kan se arbetsstycket bra när man svetsar är ju extremt viktigt. Annars finns det risk att svetsen blir dåligt lagd och även inte speciellt hållbar.


De flesta moderna svetshjälmar har några extra funktioner samt olika utformningar eftersom de är tillverkade av dyrare material och vanligtvis har en bättre kvalitet. Det finns även några andra som inte är av god kvalitet, men också billigare i pris.

Du bör alltid komma ihåg att du måste arbeta säkert och skydda ögonen från ultraviolett strålning när du svetsar. Därför är den bästa svetshjälmen en bra investering för både säkerhetsutrustning och bättre produktprestanda.

När du har en svetshjälm som du är nöjd med ska du se till att du underhåller den ordentligt. Kontrollera glaset på repor, byt ut trasiga delar mot reservdelar och torka rent. Om du underhåller din svetshjälm på rätt sätt kommer den att tjäna dig väl i många år.


Olika tillverkare av svetshjälmar som är mycket populära är bland annat:

 • 3m svetshjälmar
 • Esab svetshjälmar
 • Kemppi svetshjälm
 • Optrel Svetshjälm
 • Böhler svetshjälm

samt de billigare märken av svetshjälmar så som

 • Jula svetshjälm
 • Biltema svetshjälm


Man ska alltid köpa skyddsutrustning så som svetshjälmar av god kvalitet och då gärna av välkända varumärken. Då kan man vara säker på att svetshjälmarna håller den kvalitet de ska göra.

Många tillverkare av svetshjälmar använder material som inte är av god kvalitet. De har olika utformningar som också är mycket förvirrande. Det finns en del svetshjälmar på marknaden som bara uppfyller den lägsta säkerhetsstandarden, så du måste ta reda på vilken svetshjälm som är bäst för dina behov. Vi rekommenderar att du använder en svetshjälm som verkligen håller den bästa kvaliteten.


Vad kostar en svetshjälm?

Ett svetshjälm av högkvalitet kostar ett par tusen kronor.


Vilken svetshjälm?

Man ska köpa en svetshjälm som passar dina behov allra bäst. Ska du använda den ibland hemma i garaget så kan det räcka med en bliggare variant av ett välkänt märke. Men ska du arbeta dagligen med den så ska man köpa en som båda har bra friskluft samt bra avbländningsfunktion.Frågor och svar