Kompressor

Bästa Kompressorn

Bäst i test 2022


Bästa kompressor

En kompressor är något som de flesta har användning av. Med en kompressor kan du bland annat driva lufttrycksdrivna verktyg och fylla upp luft i bil och cykeldäck. För att veta vilken man ska köpa så kan det vara bra att jämföra olika modeller och märken. Vi har på denna sida valt ut de kompressorer som vi tycker vara extra bra. En kompressor kan drivas av bland annat vanliga el uttag, 3 fas samt av ett 12 voltsbatteri. Vi har valt ut de kompressorer som har presterat bäst i vårt test av kompressorer. Vi tror att ni kommer hitta den kompressorn som passar er allra bäst på vår sida.

Bästa kompressorn

Vilken är den bästa kompressorn?

För att få fram den bästa kompressorn så har vi tittat på olika märken och modeller av kompressorer. Vi har sedan valt ut de som vi tycker har presterat allra bäst på dessa punkter. Det vi har tittat på är bland annat:


Effekt – Liter per minut

Tankvolym – Beroende på användningsområde

Ljudnivå – Det finns tysta kompressorer

Pris – Prisvärda modeller1. Dewalt oljefri kompressor

Dewalt har en riktigt bra kompressor med en tankvolym på 10 liter. Det är en oljefri kompressor som även har ett justerbart tryck samt manometer. Max lufttrycket är 10bar med en effekt på 2 hk. Totalt leverarar denna kompressor ut 216 liter/min. Den står stabilt på marken med hjälp av de gummifötter som sitter på kompressorn, de hindrar även att repor och skador uppstår på golvet i exempelvis garaget.  En prisvärd kompressor för de flesta ändamålen.


Egenskaper

 • Max lufttryck 10bar
 • Effekt 2,0hk
 • Tankvolym 10liter


Dewalt oljefri kompressor
5star


2. Aerfast tyst kompressor

Här har vi en mycket prisvärd bärbar kompressor som endast kostar runt 2200 kronor. Kompressorn kommer från Aerfast som är ett välkänt varumärke. Själva kompressorn är en smidig kompressor som inte väger mer än 11,5 kg. Den låga vikten och den kompakta designen gör den väldigt smidig att bära med sig. Den lämpar sig alltså perfekt till bland annat spikverktyg eller liknande arbetssysslor. Den starka lågvarviga motorn har ett 8 bars arbetstryck som leverar cirka 45 liter/ minut. Trots detta så håller denna tysta kompressor en ljudnivå runt 53db. Den låga ljudnivån är en stor fördel tycker vi, speciellt när den även är så smidig att bära med sig. Många andra kompressorer kan ha ett väldigt högt ljud, men det uppfattar vi som inte har.


Egenskaper

 • Max lufttryck 8 bar
 • Effekt 45 liter/min
 • Tankvolym 4liter

Fördelar

 • Låg ljudnivå
 • Bärbar kompressor


Aerfast tyst kompressor
5star


3. Milwaukee 12v kompressor

Här har vi en 12v kompressor som passar perfekt för att pumpa upp bildäck, cykeldäck, sportutrustning, eller strandleksaker så som bollar och sup brädor. Det är en liten och kompakt kompressor som kan leverera 8 bar. Måtten på kompressorn är endast 190mm x 165mm så att den får plats i stort sett överallt. Den har gott om användbara egenskaper så som en belyst LCD display som även har en batterimätare och digital tryckmätare. Det finns en automatisk avstängningsfunktion som går igång vid önskat tryck. Denna kompressor drivs av Milwaukee M12 batteri.

 

Egenskaper

 • Max lufttryck 8 bar
 • Vikt utan batteri 1,42kg
 • Slang 66cm

Fördelar

 • Billig 12v kompressor
 • Lättviktig
 • 12v


Milwaukee 12v kompressor
3star


4. Shamal siltek 50l kompressor

En rejäl oljefri kompressor som klarar av de mesta. Det är en kompressor som har dubbla pumpenheter som gör att kompressorn får en bättre luftreserv vid lägre ljudnivå. Kompressorn klarar av 230 liter/ minut och har en stor tankvolym på 50 liter. Den är enkel att flytta på om man vill tack vare de stora hjulen på ena sidan samt det smidiga handtaget. Kompressorn från Shamal är även utrustad med dubbla fötter så att man ska få en ordentlig stadig placering.  Då detta är en oljefri kompressor så är den även helt underhållsfri.  De största fördelarna med denna anser vi är den stora lufttanken på 50 liter samt att den är väldigt tystgående trots sin effekt på cirka 2,6 hk.


Egenskaper

 • Max lufttryck 8bar
 • Effekt 2,6hk
 • Tankvolym 50liter

Fördelar

 • Tystgående
 • 50 liters tank
Shamal siltek 50l kompressor
5star


5. Metabo mega350-150 d

För dig som vill ha en riktigt stark kilremskompressor som klarar av tunga uppgifter så är detta ett riktigt bra köp. Det är i grund och botten en oljesmord kolvkompressor som drivs av 3 fas ström. På grund av remdriften så kan man få väldigt låga varvtal, vilket ger inte bara en jämn gång utan även väldigt kraftfullt. Det är en stor tryckbehållare på 90 liter som ger dig ett anpassat arbetstryck. En filtertrycksbegränsare med manometer.  Detta är främst till för dig som har ett behov av en extra kraftfull kompressor som klarar av det allra mesta. Maxtrycket är 10 bar och den har en insugningskap på 320liter/min samt påfyllningskap på 250 liter/minut.


Egenskaper

 • Max lufttryck 10bar
 • Effekt 2,2kw
 • Tankvolym 90liter

Fördelar

 • Överbelastningsskydd
 • Oljesmord kolvkompressor
 • Manometer för behållartryck


Metabo mega350-150 d
5star


6. Dewalt dpc6mrc liten oljefri kompressor

En liten men väldigt uppskattad och populär kompressor från Dewalt. Denna modell av kompressor har ett justerbart tryck och en manometer. Effekten är väldigt god med tanke på storleken och priset. Max lufttrycket är 8 bar samtidigt som effekten är mycket hög på 1,5 hk. Så denna kompressor klarar av att generera 170 liter/minut. Det är riktig bra siffror för denna prisklass, runt 3000 kronor kostar denna oljefria kompressor från Dewalt. Storleken och vikten gör även denna väldigt enkel att bära med sig. Den är utrustad med både handtag och gummifötter så att man ska få en så god stabilitet som möjligt.  En billig kompressor med mycket effekt.


Egenskaper

 • Max lufttryck 8bar
 • Effekt 1,5hk
 • Tankvolym 6liter

Fördelar

 • 170 liter/min
 • Enkel att bära


Dewalt dpc6mrc liten oljefri kompressor
5star

Kompressor köpguide

När du ska köpa en kompressor så tycker vi att det är bra att tänka på en hel del saker. Detta så att man inte bara köper första bästa kompressor, utan verkligen vet vad det är man behöver ha koll på.

En kompressor är en maskin som komprimerar luften i den omgivande miljön. Det är ett utmärkt sätt att sprida komprimerad luft för användning eller intag av kväve, bland annat. Luftkompressorer används ofta för pneumatiska verktyg, som drivs av tryckluft i stället för elektricitet.Tryckluft kan också användas för att driva något så enkelt som en aerosolspray.

När du köper en kompressor är det viktigt att tänka på vissa faktorer innan du köper. Vi har gjort en lista som hjälper dig genom processen.

Kompressortyper

Det finns två allmänna typer av kompressorer: Kolvkompressorer och roterande kompressorer. Var och en av dem har sina egna för- och nackdelar, men båda är vanliga i världen av luftkompressorverktyg.


Vad du behöver veta om kompressorer innan du köper dem

När du köper en ny luftkompressor finns det många saker som du bör vara medveten om för att se till att du köper rätt och att den gör vad du behöver. Några av dessa saker är:


1. Kompressorns tank kapacitet

Storleken på din tank är viktig att känna till innan du köper en ny luftkompressor. Tankkapaciteten består av hur mycket komprimerad luft maskinen kan hålla i sin lagringstank vid varje given tidpunkt. Det är viktigt att känna till tankkapaciteten eftersom den avgör hur mycket tryckluft du kan använda vid varje tillfälle.

 

2. Kompressorns arbetscykel

En arbetscykel avser hur lång tid du kan använda din luftkompressor innan du behöver vänta på att den ska svalna. De kompressorer av högre kvalitet som finns på marknaden har större arbetscykler än de billigare, men du bör alltid kontrollera denna funktion innan du köper din nya kompressor.


3. Kompressorns pumpkraft

De hästkrafter som krävs för ditt tryckluftsverktyg måste stämma överens med luftkompressorns motorpumpens effekt. Om detta inte görs kommer du att behöva hålla ner verktyget samtidigt som du håller avtryckaren nedtryckt. Detta gör det omöjligt för dig att använda verktyget på rätt sätt och kan vara farligt.


4. Luftkompressorns ljudnivå

Luftkompressorns volym avgör hur hög ljudnivå den har när den används. Om du planerar att använda din luftkompressor under långa perioder när folk sover kan dess ljudnivå vara en viktig faktor i ditt köpbeslut. Det beror på att ljudet kan störa sovande personer, husdjur och även andra verktyg.


5. Typ av strömkälla som krävs

Innan du köper en ny kompressor är det viktigt att veta om det finns olika typer av strömkällor som kan användas med den. Detta innebär att du måste vara medveten om huruvida din luftkompressor är elektrisk, gasdriven ellerdrivs med diesel.


6. Vikten på kompressorslangen

Slangens längd kan vanligtvis anpassas, men du bör alltid känna till dess vikt så att du inte behöver hålla i den när du använder dina kompressionsverktyg. Om du köper en slang som är för lång eller tung för att en person ska kunnaom det är svårt att använda verktyget, måste du antingen sluta använda det eller be någon annan att hjälpa till.


7. Typ av kompressortank

Luftkompressortanken är lagringsplatsen för den komprimerade luft som skapas av själva maskinen. Vissa tankar är tillverkade av stål medan andra är konstruerade av aluminium eller plast. Denna komponent bör beaktas innan du köper en ny kompressorför att avgöra om en ståltank bäst uppfyller dina behov.


8. Tillgång till tillbehör

Om det finns vissa tillbehör som följer med din luftkompressor är det bäst att se till att det är komponenter som du faktiskt behöver och vill använda. Om du inte gör det måste du köpa verktyg som kan läggas till kompressorn.


9. Luftkompressorns vikt

Om du planerar att bära runt på din luftkompressor eller använda den för ändamål som vägarbete eller byggnation är dess bärbarhet ett viktigt övervägande att göra innan du köper en. Kompressorvikten är viktig att känna till för att du ska kunna avgöra om maskinen är lätt att transportera. Detta bör göras innan du köper din nya kompressor.


10. Kompressor pris

Innan du köper en ny luftkompressor är det viktigt att känna till prisintervallet för de tillgängliga maskinerna och fastställa en budget. Precis som med alla produkter finns det olika kvaliteter på kompressorer och detta påverkar alltså deras priser. Det betyder att det är viktigt att se till att du vet vilken prisklass ditt köp bör finnas i.


När du har lärt dig dessa tio viktiga aspekter bör du ha en bättre uppfattning om vad du måste tänka på när du köper din nya luftkompressor. Om du tänker på var och en av dem innan du köper den, minskar du risken för att göra ett misstag och köper bara den bästa kompressorn för just dina behov.


När man ska använda en kompressor


Kompressorer används av många olika skäl. Den främsta anledningen är att skapa tryckluft eller högtrycksluft. Det beror på att du kan använda den för ett stort antal tillämpningar, som inkluderar att driva verktyg och utrustning, fylla däck samt använda den som en kraftkälla i sig själv. Om du funderar på att köpa en kompressor, ta hänsyn till några av följande anledningar till varför du bör använda den:


Du behöver tryckluft för dina verktyg och din utrustning

Verktyg som spikpistoler, borrmaskiner samt många andra kraftdrivna föremål kräver en extern strömkälla för att fungera korrekt. Det bästa valet är en kompressor eftersom den ger komprimerad luft på begäran eller högt tryck. Denna sker utan behov av elektricitet eller bränsle, vilket gör den idealisk när du behöver tryckluft på avlägsna platser.


Du arbetar med däck

Om du är en mekaniker som arbetar med fordon, inklusive bilar och lastbilar, är det viktigt att du har en kompressor i närheten för att fylla dina verktygsdäck vid behov. Ett bra exempel är en cykelpump som gör det möjligt att snabbt fylla på däcken när de blir punkterade. Om du har en luftkompressor kan du göra samma sak med bilar och lastbilar om du får punktering eller om trycket är för lågt.


Du behöver tryckluft för gör-det-själv-projekt

Du kanske vill använda tryckluft för vissa uppgifter i hemmet, t.ex. för att städa och torka och även för att blåsaupp uppblåsbara föremål. Om du gör det är en luftkompressor förmodligen det bästa valet eftersom den är enkel att använda och tillräckligt kraftfull för de flesta uppgifter.


Du behöver tryckluft för ditt arbete

Det finns många olika typer av företag där du hittar en tryckluftskompressor i bruk, oavsett om den används som en del av maskinerna eller som enströmkälla. Några av de företag som vanligtvis använder tryckluft är tryckerier, industrimaskiner och till och med smyckesbutiker.Vilka är fördelarna med att använda en kompressor?

Kompressorer ger många fördelar som du kommer att finna användbara, bland annat

Den kan till exempel användas för att driva spikpistoler eller häftmaskiner. Den används även mycket till att pumpa upp bildäck ,cykeldäck och poolleksaker.

Vad kostar en kompressor?

En kompressor för hemmet eller garaget kostar runt 3000 kronor för en bra modell. För verkstäder och industrier är de betydligt dyrare. Detta då det går åt mer kraft hos dessa


Vilken kompressor ska jag köpa?

Valet av kompressor beror på hur den ska användas. Det kan handla om allt från en liten kompressor för hemmet eller garaget till en stor industriell kompressor som driver maskiner.


Vad är en Kompressor av hög kvalitet?

En kvalitetsluftkompressor ska ha en oljefri pump, låg ljudnivå och hållbarhet. Det finns också en mängd olika tillbehör för att göra den användbar i en mängd olika tillämpningar.


Vilken är den bästa typen av luftkompressor?

Det finns olika typer av luftkompressorer: bärbara, stationära och lastbilsmonterade. Var och en har sin egen användning och sina för- och nackdelar. Till exempel erbjuder bärbara luftkompressorer låga kostnader och bekvämlighet men kan inte ge hög prestanda eller produktivitet vid kontinuerlig användning. Stationärluftkompressorer är mer hållbara och ger vanligtvis högre lufttryck än bärbara luftkompressorer. De lämpar sig bättre för lätta tillämpningar eller för hemmabruk. Lastbilsmonterade kompressorer används för att driva stora maskiner, särskilt inom byggbranschen.Frågor och svar