Avfuktare

Bästa avfuktaren

Bäst i test 2022


Avfuktare bäst i test

Luftavfuktare är något som vi tycker att alla borde ha. Den tar bort överflödig fukt som kan bli ett problem både för hälsan och för huset. Vi har valt att titta på de bästa avfuktarna för att se vad de har att erbjuda. Det finns flera bra kvalitetsmärken att välja mellan så som exempelvis Woods och Eeese. Vilken man ska välja kan vara svårt att veta, så därför tycker vi att ni ska titta på de vi har valt ut på denna sida så tror vi att ni kommer hitta den allra bästa avfuktaren som finns på marknaden idag.

Bästa avfuktaren

Vilken avfuktare är bäst?

Ni kan läsa om den bästa avfuktaren på vår sida. Vi har valt ut de allra bästa avfuktarna så att det ska bli lättare för er att välja en. Vi har valt ut dessa genom att titta på olika punkter i vårt test. Vi har tittat på bland annat dessa punkter:


 • Effekt
 • Max yta
 • Egenskaper1. Woods M10G

En riktigt bra luftavfuktare för rum och badrum upp till 40m2. Då denna är så smidig så passar den även väldigt bra för sommarstugan, båten eller husvagnen. Avfuktaren från Woods är en effektiv avfuktare med en låg ljudnivå. Den tar bort dålig lukt och överflödig fukt samtidigt som den är energisnål. Du styr luftavfuktaren enkelt med den pratiska kontrollpanelen och du kan läsa av på den digitala displayen.  Luftfiltret är effektivt likaså det riktbara luftutblåset som kan användas till torkning av tvätten.


Egenskaper

 • Max yta 40m2
 • Luft effekt 150m3/4
 • Kapacitet 10 liter/dygn
 • Prisvärd avfuktare


Woods M10G
5 star


2. Eeese Avfuktare Emil

En av de tystare avfuktarna på marknaden är denna avfuktare från Eeese. Avfuktaren fungerar även väldigt bra i vardagsrummet då ljudnivån är så pass låg så den knappt hörs. Upp till 40 kvadratmeter klarar även denna avfuktare av. Det finns flera användningsområden med denna avfuktare. Dels så kan den självklart ta bort överflödig fukt i rum, badrum och källare. Den kan även torka tvätten på ett väldigt snabbt och effektivt sätt. Då den även är extremt energisnål (155W) så kan den även ses om ett billigare sätt än att köra tvätten i torktumlaren. Displayen är av LED och har softkeys så du enkelt kan ställa in den önskade fuktnivå ni vill ha. Filtret är effektivt och även tvättbart.


Egenskaper

 • Tyst avfuktare
 • Låg energiförbrukning
 • Billig avfuktare
 • Torkläge
 • Upp till 40m2


Eeese Avfuktare Emil
5 star


3. Eeese avfuktare med Wifi Adam

En snygg avfuktare som passar in i alla vardagsrum. Denna avfuktare har Wifi styrning, vilket innebär att ni kan styra avfuktaren från exempelvis en APP i mobiltelefonen.  Avfuktaren är tillräckligt effektiv för att klara av rum upp till 100m2 från överflödig fukt. Tanken rymmer 5 liter vilket räcker gott och väl. Den har även en timerfunktion om du endast vill köra avfuktaren under vissa tider. En lätt arbetad display av LED där du enkelt kan ställa in en önskad luftfuktighetsnivå. När rätt nivå är uppnådd stängs avfuktaren av och startar sedan igen om nivån blir högre igen. Vill man kan man även ställa in en kontinuerlig dränering om man vill slippa tömma vattentanken.

 

Pris cirka 2400kr

Egenskaper

 • Wifi styrning
 • Upp till 100m2
 • Led display
 • Timer


Eeese avfuktare med Wifi Adam
5 star


4. Woods Avfuktare AD20 Hybrid

Detta är en av de bästa avfuktarna som även är en kombinerad luftrenare. Den är även riktigt effektiv och klarar av upp till 100 m2. Ljudnivån kan man tro ska vara hög, men den är endast 52db, så det är inga problem. Woods Avfuktare med luftrening tar både energisnålt och effektivt bort dåligt lukt och fukt. De Svensktillverkade filtren renar luften från dåligt luft så som skadliga partiklar. Med denna luftavfuktare så får ni en hälsosammare luft inomhus. Man kan även använda den som en väldigt effektiv tvätt torkare. Avfuktningsfläkten finns i 4 olika steg och luftrenaren kan man ställa in med 5 olika steg.


Egenskaper

 • Väldigt bra avfuktare
 • Upp till 100m2
 • Avfuktare
 • Luftrenare
 • Kan torka tvätten


Woods Avfuktare AD20 Hybrid
5 star


5. Woods DSC50FM 

Vi tycker att Woods DSC50Fm är den bästa avfuktaren för krypgrund.

Det är en effektiv avfuktare för krypgrunder. Denna modell är framtagen speciellt för att avfukta krypgrund upp till 100m2. Den tar inte bara bort överflödig fukt utan även dålig lukt. Avfuktaren för krypgrund är även utrustad med ett effektivt avfrostningssystem. ECO-defrost är ett intelligent avfrostningssystem som ger en väldigt effektiv avfrostning. Det finns självklart en slanganslutning så att man kan få ner vattnet direkt i avloppet. Den har både mögelskydd samt en automatisk avfrostning.


Egenskaper

 • Bästa avfuktaren för krypgrund
 • Upp till 100m2
 • Effektiv avfrostning
 • Tar bort fukt & dålig lukt


Woods DSC50FM 
5 star


6. Woods SW22FM

Denna modell från Woods är den bästa avfuktaren för källare och garage om ni frågar oss.

Bästa avfuktaren för källare och garage upp till 100m2. Denna luftavfuktare är en riktigt effektiv och energisnål. Tanken är rymlig på 11.4liter vilket räcker länge. Skulle tanken bli full så stängs avfuktaren av automatiskt. Vill man kan man även använda sig av en slang direkt till avloppet så slipper man tömma vattentanken. Detta kan ju vara smidigt om man ska ha avfuktaren i källaren eller i garaget om det finns ett avlopp även där. Den är framtagen för källare och garage och har rejäla hjul som gör det enkelt att flytta avfuktaren. Har ett effektivt mögelfilter och använder sig av ett miljövänligt kylmedia.


Pris runt 4300kr

Egenskaper

 • Bästa avfuktaren för källare och garage
 • Upp till 100m2
 • Antimögelfilter


Woods SW22FM
5 star

Köpguiden för dig som ska köpa en avfuktare

Det är inte enkelt att välja en avfuktare, man vill ju att den ska vara effektiv samtidigt som den inte låter för mycket. Många väljer att åka och köpa en avfuktare på Jula eller en avfuktare på biltema. Ofta är det tyvärr så att de sedan får köpa en ny från ett mer kvalitetsmärke. De vi har valt ut på denna sida håller alla hög kvalitet.

Så vad är det man ska tänka på innan man köper en avfuktare. Gå igenom dessa steg så blir det lättare för er.

- Var ska ni använda avfuktaren

Det första man ska fråga sig själv är var man tänkt sig använda avfuktaren. Är det i badrummet, vardagsrummet, källaren, garaget eller krypgrunden.

 

- Hur stort utrymme är det

Detta är en viktig punkt, då avfuktarna är tillverkade för att klara av en viss arbestyta. Denna kan vara allt från 20m2 upp till 200 m2. Ja det finns självklart ännu större ytor, men för egna hemmet så är dessa de vanligaste.


- Vilka behov har ni

Vad har ni för behov, är det endast för överflödig fukt, eller vill ni även  få bort dåligt lukt. Ja det finns även de som även renar luften från skadliga partiklar.


- Vad får avfuktaren kosta

En avfuktare för ett mindre rum kostar kanske runt 1500 kronor. För ett större vardagsrum så behöver ni nog lägga åtminstone 2500 kronor.


Ljudnivån

Detta är förmodligen den största negativa punkten för avfuktare. De flesta är dock utformade för att vara ganska tysta. I alla fall är de mycket tysta jämfört med luftkonditioneringsapparater och kylskåp. Men det är fortfarande en viktig punkt, så tänk på vad du vill göra.

Svartmögel kan snabbt bli ett problem om det inte behandlas. Och det värsta är tyvärr att detta mögel är mycket svårt att ta bort. Om du har otur är möglet ännu svårare att ta bort än att bli av med det. För att slippa specialbehandling och tidskrävande arbete kan du gå vidare och köpa några bra avfuktare.

Det är viktigt att komma ihåg att svartmögel är vanligt i fuktiga fönster och dörrar. Den vanligaste orsaken till detta är regnvatten som sipprar in genom taket eller stuprören. Detta är relativt enkelt att åtgärda, men för de flesta är det ett mycket dyrt projekt.

Så frågan är vad du kan göra åt detta. Svaret är avfuktare. Även om det finns mångas ätt att bli av med svartmögel är en avfuktare förmodligen det bästa sättet att göra det.

Det finns många olika typer på marknaden. Men för det här ändamålet behöver du en stor modell med hög kapacitet.

Bli av med fukt i badrum.

Att använda en avfuktare i badrummet har flera fördelar.

En av dem är att du minskar risken för mögel. På så sätt kan du förhindra att svartmögel uppstår, vilket är ett vanligt problem i badrum. Den andra fördelen är att det är bra för hela badrummet eftersom du måste tänka på drag också.

Bli av med fukt i köket

Köken är fulla av fukt. Det beror på att alla lagar och förbereder mat där. På så sätt kommer du alltid att ha mycket fukt efter att matlagningen är klar. Om du inte vill att det ska lukta illa från ditt kylskåp är det en bra idé att minska fuktmängden så mycket som möjligt. På så sätt kan du förebygga dålig lukt och se till att kylskåpet är rent under en längre tid.

Få bort fukt i källaren

Det vanligaste problemet i källare är att vatten tränger in i dem eller kommer upp från marken. Det betyder att det är mycket viktigt att minska fuktmängden så mycket som möjligt. Genom att använda avfuktning kan du förebygga svartmögel och dålig lukt.

Bli av med fukt i garaget

Om du har ett garage är det viktigt att det är tillräckligt torrt för att bilen ska kunna stå där. Ett sätt att göra detta är att använda avfuktare. En torr bil innebär mindre rost och bättre bensinförbrukning.


Hur länge ska en avfuktare gå?

Ett par timmar brukar räcka ganska bra. I regel finns det en timer som man kan ställa


Hur fungerar en avfuktare?

En fläkt suger in fukt som sedan förångar den med en kylningsfunktion. 


Vad kostar det att sätta in en avfuktare i krypgrunden?

En bra avfuktar för krypgrunden kostar runt 5000 kronor. Det kan även tillkomma arbetskostnad


Vad kostar en avfuktare?

Mellan 2000 till 5000 kronor för de mest populära


Vilken avfuktare ska jag köpa?

Hos oss får ni tips om vilken avfuktare ni ska välja

Frågor och svar